sven

Grundskola

Bild: Grundskola

VÀlkommen till Havets Hus skolverksamhet för grundskolan! 

I akvariet finns fantastiska möjligheter att lÀra sig om det rika livet i VÀsterhavet, och utmaningar som bÄde vi och havet stÄr inför sÄsom förlust av biologisk mÄngfald. VÄra lektioner Àr anpassade efter lÀroplanen, och vi blandar praktiska och teoretiska moment. VÀlkomna!

 

Havets Hus lektioner

Förskola

Konstiga djur i havet
Vi lĂ€r oss om hur sjöstjĂ€rnor, krabbor, snĂ€ckor och andra ”konstiga djur” fungerar och lever. HĂ€r kan vi ha med oss en mobil klapptank med dessa djur nĂ€r vi reser ut till skolorna.

Åk 1-3

Hur fungerar vatten?
Vi experimenterar och lÀr oss om vattnets egenskaper. Vi tittar pÄ vattens olika former samt egenskaper. Vi leker med sprÄngskikt och karamellfÀrger. Barnen fÄr experimentera och göra egna undersökningar.

Konstiga djur i havet
Vi lĂ€r oss om hur sjöstjĂ€rnor, krabbor, snĂ€ckor och andra ”konstiga djur” fungerar och lever. HĂ€r kan vi ha med oss en mobil klapptank med dessa djur nĂ€r vi reser ut till skolorna.

Åk 4-6

Livets utveckling
Vi delar in havets djur i olika grupper och tittar pÄ hur de Àr slÀkt med varandra trots att vissa kan se ganska olika ut. Vi diskuterar hur livet uppstod och utvecklades i havet. Vi blandar teori och övningar.

Konstiga djur i havet
Vi lĂ€r oss om hur sjöstjĂ€rnor, krabbor, snĂ€ckor och andra ”konstiga djur” fungerar och lever. HĂ€r kan vi ha med oss en mobil klapptank med dessa djur nĂ€r vi reser ut till skolorna.

Att leva i vatten
Vi utforskar olika livsmiljöer och anpassningar i havet. Genom övningar diskuterar vi vad för egenskaper som krÀvs för att leva i havets olika miljöer. Vi tittar hur miljön pÄ land jÀmfört med i vattnet har gett upphov till olika former och levnadsÀtt.

MĂ€nniskan och havet
Vi studerar mÀnniskans pÄverkan pÄ haven och hÄllbar utveckling. Vi blandar teori med övningar.

Dykfysiologi
Genom praktiska övningar testar vi vÄr egen puls och muskelstyrka och hur den pÄverkas av kallt vatten. Eleverna fÄr jÀmför sig med de marina dÀggdjuren.

Åk 7-9

Lektion

Livets utveckling
Vi lÀr oss om hur livet uppstod och utvecklades i havet. Vi diskuterar mÄngfald och vad som styr evolutionen. Vi funderar pÄ hur man delar in naturen, försöker sjÀlva sortera olika organismer.

Sveriges kust och havets ekosystem
Vi diskuterar ekosystem, biologisk mÄngfald och tittar pÄ hur dessa ser ut utefter Sveriges salta och söta kuster.

MĂ€nniskan och havet
Vi studerar mÀnniskans pÄverkan pÄ haven och hÄllbar utveckling. Vi presenterar dagens utmaningar i havet och disskuterar detta med eleverna. Vi blandar teori med övningar.

JÀmförande anatomi
Vi dissekerar marina djur, vi pratar om likheter med andra djur. Vi kan Àven visa filmer med dissektion av blÀckfisk, fisk och havskrÀfta. Det vi dissekerar anvÀnds senare som foder.

Dykfysiologi
Genom praktiska övningar testar vi vÄr egen puls och muskelstyrka och hur den pÄverkas av kallt vatten. Eleverna fÄr jÀmför sig med de marina dÀggdjuren.

Har ni ett sÀrskilt Àmne ni lÀser om och vill veta mer om?

FrÄga oss sÄ anpassar vi lektionen efter det.

Undervisningsmaterial att lÄna gratis

Havets Hus lÄnar ut brickor för Artbingo som kan anvÀndas i akvariet.

 

Priser 2023 & 2024

Priser för skolelever och lÀrare

Skolentré  Pris per elev
Elever 5-12 Ă„r – förskola, lĂ„g och mellanstadium 50 kr
Elever 13-20 Ă„r – högstadium och gymnasium 70 kr
Vuxen, elev eller medföljande vuxen 110 kr
För ordinarie priser lÀs mer hÀr  

Upp till 3 lĂ€rare och ledsagare/assistenter per klass har fri entrĂ©. Övriga lĂ€rare och assistenter anstĂ€llda av skolan betalar samma pris som barnen. Medföljande vuxna betalar vuxenpris.

Lektionspriser

Lektioner Pris per klass*
Lektion 45 minuter (max 30 elever) 950:-
Laboration 45 minuter ( max 15 elever) 950:-
Lektion förskola 20 minuter (max 30 elever) 600:-
Guidning 45 minuter (max 15 elever) 950:-
   
Nattvandring 1900:- / per grupp om 15 elever
LektionslÄda** 250:-
Onlinelektioner och teoretiska lektioner pÄ annan plats Àn akvariet (25% moms) *** 1300:- 
Praktiska lektioner pÄ annan plats Àn akvariet (25% moms) *** 2500:- 

* priset för teorilektionerna gÀller för maximalt 30 elever. För guidningar och laborationer gÀller upp till 15 elever och lÀrare per pass. Större klasser kontaktar Havets Hus gÀstservice för en offert.

Samtliga priser Àr inklusive moms, oftast 6%. För lektioner pÄ annan plats Àn Havets Hus Àr momsen 25%.

** HÀmtning pÄ plats. LÄdorna ska returneras inom en mÄnad.

*** För lektioner pÄ annan plats tillkommer fÀrdtidsersÀttning. Se mer information lÀgre ner pÄ sidan. 

Grupper om minst 20 personer kan fÄ betala mot faktura förutsatt att beloppet överstiger 500 kr och att vi har fÄtt alla fakturauppgifter i god tid innan ert besök. Fakturaavgift 80 kr/faktura. Vi kan skicka e-faktura. Om felaktiga fakturauppgifter lÀmnats och fakturan behöver göras om tillkommer en avgift om 200 kr/faktura. PÄminnelseavgift 80 kr per faktura.

TÀnk pÄ att komma i tid till er bokade lektion. Om ni kommer sent kan vi inte garantera att vi kan genomföra hela den lektion som ni har bokat.

Bokning

För bokningar, kontakta GÀstservice, havetshus@havetshus.se, 0523-668161

Vill ni veta mer om vÄr undervisningslokal Havets verkstad, lÀs mer hÀr: https://www.havetshus.se/havets-verkstad/

 

OBS! Skolaktiviteterna mÄste bokas minst tvÄ veckor i förvÀg.

För er i nĂ€romrĂ„det, sök stöd frĂ„n VĂ€stra – Götalandsregionen

Det Àr möjligt att söka stöd frÄn VÀstra Götalandsregionen (arrangörsstödet) för er resa och ert besök. Det finns tvÄ olika stöd som gÄr att söka: Resestöd samt subvention av entréavgift/guideavgift.

NÀr Havets Hus besöker er pÄ er skola Àr det möjligt att söka omkostnadsstöd. Omkostnadsstödet finns för att ingen kommun ska behöva betala mer pÄ grund av sitt geografiska lÀge. Omkostnadsstödet tÀcker hela kostnaden för resor och eventuellt boende och traktamente.

Det Àr den kommunala samordnaren som avgör om stöd kan betalas ut. LÀs om stöden och se vem som Àr er kommunala samordnare.

Mer om Om Kulturkatalogen VĂ€st | Kulturkatalogen (kulturkatalogenvast.se)

Bild: Kulturkatalogen vÀst 2023

Medhavd fika

Kontakta gÀstservice innan ert besök för att fÄ veta vilken lokal ni kan anvÀnda för ert medhavda fika. GÀstservice nÄr ni pÄ havetshus@havetshus.se eller 0523-668161.

Besök av Havets Hus pÄ er skola 

Havets Hus kan komma och besöka er och genomföra de flesta av vÄra lektioner. För vissa lektioner har vi med oss ett mobilt klappakvarium med bland annat tagghudingar och krÀftdjur.

Pris för en lektion, laboration eller med klappakvarium, 45 min pÄ annan plats 2 500:- .

Pris för en lektion, alla övriga lektioner, 45 min pÄ annan plats 1300:- .

Tillkommer gör fĂ€rdtidsersĂ€ttning (enl. eniro + 30 min) 600:-/ pĂ„börjad timma. Priser gĂ€ller vardagar mellan 9-16. Övrig tid offereras.

Samtliga priser Àr inklusive 25% moms. 

Havets Hus lektioner online

Havets Hus erbjuder följande lektioner online. Lektionerna Àr anpassningar av lektioner som i vanliga fall Àr mer praktiska och som vi erbjuder pÄ plats hos oss pÄ Havets Hus eller i er skola. 

Systematik och evolution

Teoretisk lektion dÀr vi gÄr igenom djurrikets utveckling, evolutionens mekanismer och egenskaper hos de större djurgrupperna. Vi försöker alltid avsluta med en frÄgestund dÀr eleverna kan frÄga vÄra experter. 

Passar grundskolan Ă„rskurs 6 till gymnasiet, materialet anpassas efter Ă„lder och grupp.

Dissektion av BlÀckfisk

Vi visar en inspelad film nÀr vi dissekerar en blÀckfisk. Under filmen berÀttar vi om blÀckfiskens olika delar och funktioner. Vi pratar ocksÄ generellt om blÀckfiskens slÀktskap med andra djur och dess evolutionÀra utveckling. Före, under tiden och efter filmen finns det tid att frÄga och prata med vÄra experter om det marina livet. Vi har ocksÄ dissektioner med fisk och havskrÀfta. Denna lektion kan kombineras med dissektion av blÀckfisk hÀr pÄ Havets Hus eller pÄ plats i skola om det gÄr att genomföra. 

Passar grundskolan Ă„rskurs 6 till gymnasiet, materialet anpassas efter Ă„lder och grupp.

Att leva i havet

Teoretisk lektion om biotoper i havet. Vi gÄr igenom havets vanliga miljöer/biotoper och pratar vad som gör dem unika. Vi informerar mest om den svenska miljön och pratar om skillnader och likheter. 

Passar grundskolan Ă„rskurs 6 till gymnasiet, materialet anpassas efter Ă„lder och grupp.

MĂ€nniskan och havet

Vi lĂ€r oss om den övergripande mĂ„ngfald som finns i havet, ekonomiska möjligheter bakom unika anpassningar, hotbilder samt kikar pĂ„ de miljömĂ„l och samhĂ€llsstrukturer som avser att skydda vĂ„r miljö. Övergödning och andra problem: Vi studerar kĂ€llorna till övergödning samt effekter av övergödning och andra miljöproblem pĂ„ havet och dess invĂ„nare. Vi försöker alltid avsluta med en frĂ„gestund dĂ€r eleverna kan frĂ„ga vĂ„ra experter. 

Passar grundskolan Ă„rskurs 6 till gymnasiet, materialet anpassas efter Ă„lder och grupp.

Guidning i akvariet

Vi guidar i akvariet och pratar om djur pÄ Sveriges vÀstkust. Vi gÄr in pÄ olika miljöer, miljöhot och typiska kÀnnetecken för svenska marinaekosystem. Undertiden vi guidar uppmanar vi eleverna att frÄga vÄra experter. Beroende av Älder och antal tillfÀllen sÄ kan vi anpassa centralt innehÄll.

Erbjuds som:
1 lektion 45 min
Vi gÄr lÀttare igenom vÄrt material och försöker hinna med en frÄgestund i slutet.

2 lektioner 45+45 min
Vi gÄr djupare in i materialet och vi har en frÄgestund i slutet. Förbered gÀrna frÄgor!

Passar alla Ă„ldrar, materialet anpassas efter Ă„lder och grupp.

Momsatsen för onlinelektioner Àr högre Àn för lektioner pÄ plats pÄ Havets Hus och lektionerna Àr dyrare. 

Bokning

För att boka, kontakta Havets Hus gÀstservice via e-post: havetshus@havetshus.se. Telefonnummer: 0523-668161 eller 070-6600252.

Fler kontaktuppgifter finns hÀr.

Till sist…

Bild: Marine mammals science education

Material framtaget i projektet Marine Mammals science education finns hÀr: https://www.havetshus.se/besok-oss/marine-mammals-science-education/

ï»ż
↑
Havets Hus i Lysekil