ensv

Havets Husare

HÀr kommer en presentation av nÄgra av oss som arbetar pÄ Havets Hus. I perioder, framförallt pÄ sommaren, Àr vi betydligt fler.

Havets Hus

Olle Andersson, fastighetsskötare

Olle Àr en genuin Lysekils bo, ursprungligen frÄn Kornö, som ser till att det Àr fint och i ordning kring vÄrt hus och omgivning.

Odd Bengtsson, akvarietekniker

Odd Àr akvarietekniker med en bakgrund inom IT och verkstadsindustrin. Havsmiljön har funnits sedan barnsben, vilket ledde till studier inom oceanografi och maringeologi pÄ Göteborgs Universitet. Han Àr dykare sedan över 30 Är tillbaka. Har bott utomlands i nÄgra omgÄngar och uppskattar mÄngfald, bÄde biologisk och kulturell. PÄ Havets Hus Àr han praktikantansvarig.

Lennart Davidsson, akvarietekniker

Lennart Àr en gubbe som av födsel och ohejdad vana Àr Lysekil trogen. Efter starten i den humanistiska vÀrlden med antik historia som specialitet övergick Lennart till ett yrkesliv som fartygsplÄtslagare pÄ Skandiaverken  och havsmiljö provtagare pÄ Kristinebergs Marina Forskningsstation. Sedan Är 2000 jobbar han som akvarietekniker pÄ Havets Hus.  Lennart har ett stort engagemang i Havets Hus och turismutvecklingen i Lysekil.

Roger Jansson, akvarietekniker

Roger Àr en kille frÄn bygden med ett gediget intresse för djur och natur, PÄ Havets Hus arbetar han som akvarietekniker med allt vad det innebÀr, allt frÄn djurskötsel till service av pumpar. Han Àr ocksÄ miljösamordnare och fotograf pÄ Havets Hus. PÄ fritiden Àr det framförallt familjen och fotografering som gÀller.

Maria JĂ€mting, VD

Maria Ă€r en marknadsekonom med rötter i skidmeckat Åre men som sedan sekelskiftet bytt snö mot hav. Med snart trettio Ă„rs erfarenhet inom turismbranschen har hon arbetat med det mesta frĂ„n familjeĂ€gd camping till Nordens Ark. NĂ„gra Ă„r inom telecom och It har ocksĂ„ hunnit med liksom ett par Ă„r utomlands, bland annat England och Nya Zealand.

KFS2016

Maria har ett stort engagemang inom hÄllbarhetsfrÄgor och den biologiska mÄngfalden, ett engagemang som passar vÀldigt bra pÄ Havets Hus.  LÀs mer om Marias bakgrund pÄ LinkedIn.

Anethe Larsson, assistent

Anethe kommer frÄn Brastad i Lysekil och har en lÄng erfarenhet frÄn besöksnÀringen med fokus pÄ handel. De senaste Ären har hon varit verksam hos oss pÄ Lysekils turistinformation och Àr en fena pÄ att lotsa vÄra gÀster rÀtt i kommunen och regionen. FrÄn och med hösten 2018 arbetar Anethe pÄ Havets Hus.

Anna Lorenz, delprojektledare Marine Mammals

Anna har varit verksam som marinbiolog och zoolog i Australien sedan 2004 men valde att flytta hem till sitt kÀra BohuslÀn 2015. PÄ Havets Hus arbetar hon med marina dÀggdjur och pedagogik för ett internationellt EU projekt under Horizons 2020.

AnnaL Hon har bott permanent ombord pĂ„ egen bĂ„t och seglat lĂ€ngst mĂ„nga av Australiens kuster. Favoritupplevelse frĂ„n dessa Ă„r Ă€r de mĂ„nga möten och beteende observationer av valar och delfiner (frĂ€mst knölval, sydkapare och flasknosdelfin). Hennes tidigare arbete i Australien involverade fĂ€ltbiologi och utbildningsverksamhet inom bĂ„de marin och terrestrial miljö samt samarbeten tillsammans med Aboriginska ’Elders’ i syfte att bevara och vidareförmedla deras kulturarv rörande naturen för yngre generationer.

Vidare har Anna arbetat mycket med barn och ungdomar ifrÄn utsatta grupper samt med flyktingar. Barnens rÀttigheter Àr nÄgonting som ligger henne varmt om hjÀrtat. LÀs mer om Annas bakgrund pÄ LinkedIn.

Helen Sköld, akvariechef

Helen har forskat och undervisat i marinbiologi pÄ universitetsnivÄ sedan mÄnga Är. Hon anvÀnder denna erfarenhet och sitt breda och internationella kontaktnÀt i utveckling av akvariets innehÄll och verksamhet, samt i att ta fram nya lektioner för de skolklasser som besöker Havets Hus och i handledning av examensstudenter. Helen har ett brett marinbiologiskt intresse med ett visst fokus pÄ fisk och spenderar gÀrna fritiden pÄ eller i havet.

Mer information om Helens forskning hittar du hÀr.

Jennie Soriano, Receptionist

Jennie Ă€r en hĂ€ngiven dykare och undervattensfotograf och har ett brinnande intresse och fascination för allt marint liv, men hajar och nakensnĂ€ckor ligger henne varmast om hjĂ€rtat. Hon tog sina första andetag under ytan i Östersjön 1996 och har sedan dess har hon hunnit med att arbeta som dykguide och arrangerat dykresor vĂ€rlden över.

JennieS Hon engagerar sig i frÄgor som har med marin miljövÄrd och bevarande av arter att göra och för att fördjupa sitt kunnande och skaffa kompetens har hon Àgnat sig Ät studier inom marinbiologi och fiskekologi.

Jennie vÀlkomnar dig i entrén pÄ Havets hus och berÀttar gÀrna mer om vÄrt dagsprogram eller nya arter i akvariet. Ibland ser ni henne mata rockorna i tunnelakvariet, hon sköter ocksÄ frÄgor gÀllande bokningar och tar hand om vÄr vÀlsorterade butik.

Martin Stjernstedt, pedagog och marinbiolog

Martin Àr biolog och leg. gymnasielÀrare som har arbetat som forskningsassistent och fÀltbiolog sedan 2012, han har ocksÄ jobbat som springvikarie och gymnasielÀrare i naturkunskap.

Under vÄren 2017 började han vikariera för Anna med marina dÀggdjur och pedagogik för ett internationellt EU projekt under Horizons 2020 pÄ Havets Hus. Martin hjÀlper ocksÄ till i akvariet och hÄller lektioner nÀr det behövs.

Övriga Havets Husare

Bistro & Café Havets Hus drivs av VÀskustens PÀrla AB och vÄrt sÀlsafari av BohuslÀns skÀrgÄrdstrafik AB.

Personalutbildningar

Varje Är genomför alla som arbetar pÄ Havets Hus en hjÀrt- och lungrÀddningsutbildning, brandutbildning eller brandgenomgÄng, vÀrdskaps- och miljöutbildning. Dessutom har de som handleder elever genomgÄng Skolverkets handledarutbildning. Personalen deltar ocksÄ löpande pÄ kurser och konferenser inom aktuella teman.

Dekal_Yrkesutb_liten

HÀr Àr nÄgra glada Havets husare sommaren 2016

14199351_1262754087077128_8302105781169956277_n

ï»żï»ż
↑
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!