sven

Friskare hav – globala mĂ„len

VÀrldshaven stÄr inför stora utmaningar bÄde nÀr det gÀller nerskrÀpning, uppvÀrmning och överfiske. Konsekvenserna Àr mÄnga bÄde för mÀnniskor och djur men det finns saker som vi kan göra för att det ska bli bÀttre. Havets Hus arbetar med att öka kunskapen om vad man kan göra genom information i akvariet och genomför ocksÄ bevarandeprojekt för olika arter.

LÀs mer om bevarandeprojekten hÀr.

Vi vet inte sÄ mycket om marin biodiversitet eller biologisk mÄngfald i havet. Havet rymmer sÄ mycket. FrÄn svÄra största dÀggdjur till de minsta organismerna. Det finns fortfarande sÄ mycket att upptÀcka. Men vi vet att mÀnsklig aktivitet pÄverkar mÄngfalden och möjligheten för dess bevarande. HÀr nedan finns en film om biologisk mÄngfald i havet.

Filmen Àr producerad av Ekoscene productions pÄ uppdrag av Havets Hus, VÀsterhavsveckan (VÀstra Götalandsregionen) och VÀrldsnaturfonden WWF.

Exempel pÄ vad man kan göra för att förbÀttra situationen i havet:
Minska mÀngden plast i havet genom att Ätervinna dina sopor och aldrig lÀmna nÄgot skrÀp nÄgonstans. Undvik engÄngsplast sÄsom plastmuggar och plastbestick. LÄt inte tappade fiskeredskap vara kvar i havet. Handla mer sÀllan och vÀlj naturliga material framför syntetiska. TvÀtta mer sÀllan, vÀdra och torka av istÀllet. VÀlj produkter utan mikroplaster (undvik polyethylene, polypropylene, polyethylene terephthalate, polymethyl methacrylate och nylon). Verka för att din kommun anlÀgger grÀsplaner istÀllet för konstgrÀsplaner och kör dubbfria dÀck.
För att minska uppvÀrmningen och försurningen av haven kan man vÀlja miljövÀnliga transportmedel och inte genomför lÀngre resor Àn nödvÀndigt. VÀlj lokala och miljömÀrkta varor och vÀlj miljömÀrkt el.
Börja i det lilla eftersom Àven det har effekt i det stora. Tillsammans kan vi hjÀlpa oss sjÀlva genom att hjÀlpa haven. Trots allt kommer syret frÄn vartannat andetag som vi andas frÄn havet.

HÀr finns en film om spökfiske och annat skrÀp i havet.  Spöfiske Àr nÀr förlorade fiskeredskap fortsÀtter att fÄnga fisk i vÄra hav.

Filmen Àr framtagen genom samarbete med IVL Svenska Miljöinstitutet, Lysekils kommun och Havets Hus och Àr finansierad av Formas samt genom LOVA bidrag.

Globala mÄlen för hÄllbar utveckling

Det sker Ă€ven mycket positivt pĂ„ global nivĂ„ just nu. VĂ€rldens ledare har förbundit sig till 17 globala mĂ„l för att uppnĂ„ tre fantastiska saker till Ă„r 2030. Att avskaffa extrem fattigdom. Att minska ojĂ€mlikheter och orĂ€ttvisor i vĂ€rlden. Att lösa klimatkrisen. Genom de Globala mĂ„len för hĂ„llbar utveckling kan det hĂ€r uppnĂ„s. I alla lĂ€nder. För alla mĂ€nniskor. Om mĂ„len ska fungera mĂ„ste alla kĂ€nna till dem. BERÄTTA FÖR ALLA!

HÀr finns samtliga globala mÄl: http://www.globalamalen.se/

MĂ„l 14: Hav och marina resurser

Bevara och nyttja haven och de marina resurserna pÄ ett hÄllbart sÀtt i syfte att uppnÄ en hÄllbar utveckling.

MÄnga av havens fiskebestÄnd Àr överutnyttjade och dÀrför krÀvs en global anstrÀngning i syfte att vidta ÄtgÀrder som frÀmjar Äteruppbyggnaden av hotade bestÄnd. För att sÀkra lÄngsiktigt hÄllbara fiskebestÄnd bör fisket baseras pÄ uppfyllande av maximalt hÄllbart uttag och hÀnsyn tas till sÀrskilda förutsÀttningar i specifika regioner och havsomrÄden. En tillvÀxt baserad pÄ havens resurser visar pÄ den potential haven har för global utveckling, inklusive fattigdomsbekÀmpning. Vattenbruket har i det hÀr avseendet en nyckelroll och Àr en del i att trygga livsmedelsförsörjningen, under förutsÀttning att det sker hÄllbart.

Det Àr viktigt att fortsatt utveckla ÄtgÀrder och förvaltningsverktyg, för att hantera kÀnda pÄverkansfaktorer som föroreningar, utfiskning och utvinning av naturresurser. Skydd och restaurering av kust och havsomrÄden Àr nyckelÄtgÀrder för att bevara biologisk mÄngfald och fiskeresurser, men Àven för att stÀrka motstÄndskraften mot klimatförÀndringar. Nya ytterligare utmaningar för att sÀkra havens produktion av livsmedel Àr marint skrÀp, inklusive mikroplaster, och i synnerhet havsförsurningen som visar pÄ vikten av att koppla ihop havsfrÄgorna med arbetet med klimatförÀndringar.

LÀs om de olika delmÄlen hÀr: http://www.globalamalen.se/om-globala-malen/mal-14-hallbart-nyttja-hav-och-marina-system/

Testa din kunskaper om de globala mĂ„len: MĂ„lkompassen – testa dina kunskaper om lĂ€get i vĂ€rlden – Globala mĂ„len (globalamalen.se)

ï»ż
↑
Havets Hus i Lysekil