sven

HajslÀpp

Tisdagen v26 slÀpps Havets Hus egenuppfödda smÄflÀckiga rödhajar och knaggrockor ut i Gullmarsfjorden.

Bild pÄ en dykare och en haj som ska slÀppas ut

HajslÀppet Àr en del i Havets Hus arbete för att bevara livet i havet och som ocksÄ sker genom att vi informerar om olika arter och deras betydelse, den biologiska mÄngfalden och om hot som finns för havsmiljön.

LÀs mer om bevarandeprojektet hÀr.

PÄ denna sida kan ni följa hajarnas resa frÄn Àgg till utslÀpp i havet.

Nedan finns en film frÄn tidigare rocka- och hajslÀppet.

Det börjar med 55 minuter av havet sedan startar hajslÀppet.

Hittade hajar

Vi har slÀppt ut ca 200 hajar sen 2003, nÄgra har Äterfunnits, hÀr kan du se vilka och var vi hittade dem:

Hajparning

Hajar har inre befruktning och parningen kan gÄ ganska vilt till. Det börjar med att hanen simmar upp mot honan och biter tag i henne. Han drar sedan ner henne till botten dÀr han slingrar sig runt henne. Hajar har tvÄ penisar och en av dessa befruktar han honan med. Parningen tar mellan en kvart till en timma. Vanligtvis sker det pÄ eftermiddagen eller kvÀllen, i alla fall i det stora akvariet inne pÄ Havets Hus.

HajÀgg

Hajembryot vÀxer inuti en Àggkapsel som hÀnger i lÄnga krusiga trÄdar pÄ exempelvis tÄng eller linor i havet. Det tar upp till nio mÄnader för hajen att utvecklas och under tiden fÄr den nÀring frÄn gulesÀcken i Àgget. Den smÄflÀckiga rödhajen lÀgger ganska mÄnga Àgg och överlevnaden i fÄngenskap Àr god.

SÄ hÀr ser det hajÀgg ut:

Hajungar

NÀr gulesÀcken Àr tom sÄ vecklar ungen ut sig och simmar ut ur kapseln. Den nyfödda ungen Àr ljus och de berömda flÀckarna bildas alteftersom. Ungen vÀxer ungefÀr tio cm per Är, beroende pÄ temperatur i vattnet. I början fÄr ungarna fint hackad skalade rÀkor att Àta. NÀr de blivit lite större fÄr de bÄde rÀkor, musslor, fisk och bitar av blÀckfisk. För den mesta tiden ligger hajarna pÄ botten och simmar bara ibland. Men nÀr de fÄr mat sÄ blir det snart full aktivitet!

Bild pÄ ungar av smÄflÀckig rödhaj

Unga smÄflÀckiga rödhajar

Hajarna som ska slÀppas ut

Hajarna som föds inne pÄ Havets Hus slÀpps för det mesta ut i havet. Innan det vÀgs och mÀts hajarna. De mÀrks ocksÄ med ett nummer pÄ en grön plastbit. Om nÄgon sedan rÄkar fiska upp en av vÄra hajar sÄ kan de lÀsa av numret pÄ plastbiten och rapportera det till oss. DÀrefter mÄste hajen slÀppas tillbaka i havet igen eftersom de Àr fridlysta och inte fÄr fiskas upp i Sverige. Tack vare mÀrkningen vet vi att vÄra hajar rör sig utmed bÄde svenska och norska kusten och att de kan bli minst 14 Är gamla.

MÀtning av en smÄflÀckig rödhaj.

Nyligen mÀrkt smÄflÀckig rödhaj.

Vad kan man göra för att förbÀttra hajarnas situation?

– Ät inte haj! Hajfenor anses vara en delikatess pĂ„ mĂ„nga platser i vĂ€rlden och serveras Ă€ven i Sverige. Ofta erbjuds de under andra namn Ă€n haj och dĂ€rför mĂ„ste man vara uppmĂ€rksam.

– NĂ€r man Ă€ter vanlig fisk, Ă€t miljömĂ€rkt. DĂ„ minskas risken att haj har fĂ„ngats i onödan pĂ„ grund av dĂ„liga fiskemetoder.

– Stöd vĂ€rldens hajar – MĂ„nga organisationer jobbar för hajarnas överlevnad och havens bevarande. Bland annat kan man bli marinfadder hos VĂ€rldsnaturfonden WWF.

– Bli en Citizen scientist. Om man hittar en mĂ€rkt smĂ„flĂ€ckig rödhaj sĂ„ meddela havets Hus numret pĂ„ mĂ€rket, hajens lĂ€ngd samt var den hittades. Skicka ocksĂ„ gĂ€rna mot ett foto pĂ„ hajen. Andra hajar kan rapporteras till Artdatabankens artportal www.artportalen.se.

– Man kan ocksĂ„ berĂ€tta för andra varför Havets Hus sĂ€tter ut hajar och om hajars situation i havet.

Vad kan man göra för att förbÀttra situationen i havet?

– Minska mĂ€ngden plast i havet genom att Ă„tervinna dina sopor och aldrig lĂ€mna nĂ„got skrĂ€p nĂ„gonstans.- Handla mer sĂ€llan och vĂ€lj naturliga material framför syntetiska.

– TvĂ€tta mer sĂ€llan, vĂ€dra och torka av istĂ€llet.

– VĂ€lj produkter utan mikroplaster (undvik polyethylene, polypropylene, polyethylene terephthalate, polymethyl methacrylate och nylon).

– Verka för att din kommun anlĂ€gger grĂ€splaner istĂ€llet för konstgrĂ€splaner och kör dubbfria dĂ€ck.

– För att minska uppvĂ€rmningen och försurningen av haven kan man vĂ€lja miljövĂ€nliga transportmedel och inte genomför lĂ€ngre resor Ă€n nödvĂ€ndigt.

– VĂ€lj lokala och miljömĂ€rkta varor och vĂ€lj miljömĂ€rkt el.

Börja i det lilla eftersom Àven de har effekt i det stora. Tillsammans kan vi hjÀlpa oss sjÀlva genom att hjÀlpa haven. Trots allt kommer syret frÄn vartannat andetag som vi andas frÄn havet.

Havets Hus och WWF

Havets Hus samarbetar med WWF som ger stöd till ÄtgÀrder som vidareutvecklar arbetet med uppfödning och utsÀttning samt informationsspridning om situationen för vÀrldens hajar. LÀs mer om WWF hÀr.

Filmer

ï»ż
↑
Havets Hus i Lysekil