sven

Bevarande

Havets Hus engagerar sig starkt för att bevara tvÄ utsatta arter i VÀsterhavet: smÄflÀckig rödhaj och knaggrocka. Dessutom Àr nya spÀnnande projekt med torsk, havskatt och storflÀckig rödhaj pÄ gÄng. I vÄra akvarier kan du följa dem pÄ nÀra hÄll.

SmÄflÀckig rödhaj Àr en hajart som minskat pÄ flera hÄll i vÀrlden och Àven i svenska vatten. Sedan mÄnga Är Àr den fridlyst i Sverige, det vill sÀga det Àr helt förbjudet att fÄnga och landa dem. Men det Àr viktigt att fiskare som fÄr upp en fortsÀtter att rapportera förekomst av arten, till oss pÄ Havets Hus eller till SLUŽs Artportalen https://www.artportalen.se/

Se denna studie som gjorts vid Göteborgs universitet om smÄflÀckig rödhaj:

Conservation genetics of Small-spotted catshark BIO602-Spring2015 Rickar

PÄ Havets Hus hittar du smÄflÀckiga rödhajar i flera publika akvarier: Ett ungdomsakvarium och tvÄ större akvarier dÀr de simmar tillsammans med andra djur. I det stora cylinderakvariet dÀr vÄra hajar lÀgger sina Àgg, finns sedan 2019 Àven nya avelshajar frÄn Danmark.

Sedan 2003 har vi tillsammans med SLU-aqua (tidigare Havsfiskelaboratoriet) satt ut över 100 mÀrkta akvarieuppfödda hajar i Gullmarsfjorden. Genom att sÀtta ut mÀrkta hajar i det fria hoppas vi kunna bidra till att öka kunskapen om smÄflÀckig rödhajs levnadsvanor och att öka antalet hajar i vÄrt omrÄde. Vi har hittills fÄtt reda pÄ vart Ätta av dem begett sig. En hade ett halvÄr efter slÀppet simmat in i SaltkÀllefjorden lÀngst inne i Gullmaren, en fÄngades pÄ knappt 70 meters djup utanför Mollösund dit den hade simmar bara pÄ nÄgra veckor efter att den slÀppts och en annan hade efter ett halvÄr simmat Ànda till FjÀllbacka. En fiskades upp strax utanför GÄsö utanför Gullmarn och en annan hittades vid fÀrjelÀgret inne i Gullmarn. De flesta av de som hittats har gÄtt in i krÀftburar pÄ ganska djupt vatten och har slÀppts tillbaka i havet igen. VÄren 2015 hittades en av vÄra hajar död i Ringshaugstranda i TÞnsberg kommune i Vestfold, Norge. Genom hajens ID mÀrkning kunde vi se att den slÀpptes frÄn Havets Hus 2005 och levde alltsÄ 10 Är innan den dog. FrÄn det vet vi att denna haj kan bli minst 14 Är eftersom den var fyra Är dÄ den slÀpptes frÄn Havets Hus. Det finns ocksÄ uppgifter om att dykare sett en till tvÄ stycken vid SlÀggö utanför Havets Hus men deras ID nummer Àr inte identifierade. Att vÄra utslÀppta hajar rör sig utmed Bohuskusten, in i Gullmarn och sÄ lÄngt som till Norge stÀmmer bra överens med genetikarbetet som gjorts pÄ smÄflÀckig rödhaj i VÀsterhavet.

Filmer frÄn vÄra hajslÀpp

Se denna fina film frÄn 2016 Ärs hajslÀpp, producerad av WWF Panda Planet.

Nedan finns en film producerad av Untamed Science 2015.


HÀr kan ni se ett fint reportage om hajslÀppet sommaren 2015, tack Glicko!

HÀr kan ni se Ànnu ett fint reportage av Glicko om hajslÀppet sommaren 2016!

Knaggrockan Àr starkt hotad i sÄvÀl svenska vatten som europeiska. Det Àr i dag helt förbjudet att fÄnga och landa knaggrocka i svenska vatten. Dess storlek gör att den lÀtt fastnar i trÄlfiskenÀten. Redan vid ett Ärs Älder Àr knaggrockan sÄ stor att den kan fÄngas av misstag. Förutom trÄlfisket kan förÀndrade livsmiljöer eller brist pÄ föda vara tÀnkbara orsaker till att den minskat kraftigt.

Knaggrockan har svÄrt att ÄterhÀmta sig, bland annat pÄ grund av det tar lÄng tid innan den blir könsmogen och att reproduktionstakte Àr vÀldigt lÄg.

PĂ„ Havets Hus har vi flera stora knaggrockor som verkar para sig och lĂ€gger befruktade Ă€gg. I Tunnelakvariet har vi ett par svenska honor och tvĂ„ hanar frĂ„n Ålesund i Norge. I januari 2016 föddes den första knaggrockan pĂ„ Havets Hus och fler har det blivit. Dessa ungar har lĂ€rt oss hur vi ska föda upp dem, vilken mat som de gillar och sĂ„dant.

Under 2019 och 2020 har vi fÄtt flera nya avelsförÀldrar frÄn Kosterhavet som Àven de lÀgger Àgg. Vi hoppas pÄ mÄnga ungar av dessa som vi förhoppningsvis kan mÀrka och slÀppa ut sÄsom vi gör med hajarna.

Ladda ner ArtDatabankens fina presentation av VÀsterhavets hajar och rockor hÀr.

Torsken Ă€r en rovfisk som har en viktig roll i ekosystemet. TyvĂ€rr sĂ„ har vĂ„rt torskbestĂ„nd minskat kraftigt sedan 80-talet och allra mest har den kustnĂ€ra torsken minskat. Den bedöms som sĂ„rbar i rödlistan. I Östersjön, dĂ€r majoriteten av den svenska torsken finns, sĂ„ Ă€r fisken dessutom liten och mager. Trots mĂ„nga Ă„rs begrĂ€nsningar i fisket sĂ„ har torsken inte Ă„terhĂ€mtat sig sĂ„ det Ă€r möjligt att Ă€ven andra Ă„tgĂ€rder behövs för att fĂ„ tillbaka dem, iallafall inom rimlig tid .
Sedan 2018 har Havets Hus aktivt tagit in lokal smÄtorsk i olika omgÄngar för stödutfodring i vÄra akvarier.

Nya projekt med storflÀckig rödhaj och havskatt
StorflÀckig rödhaj Àr större och kraftigare Àn den smÄflÀckiga rödhajen. Den lever normal lite lÀngre söderut och har bara pÄtrÀffats nÄgra gÄnger i svenska vatten. StorflÀckig rödhaj klassas globalt som NÀra hotad. PÄ Havets Hus har vi sedan 2019 en liten hane och en större hona, bÄda frÄn norra delen av Spanien. Vi hoppas att dessa sÄ smÄningom parar sig och lÀgger Àgg sÄ att vi kan föda upp Àven denna art sÄsom vi gör med smÄflÀckig rödhaj.

Havskatten har lÄnga buk- och ryggfenor och en kraftigt bett. Den lever bland klippor och stenar, gÀrna tillsammans som en liten familj. Havskatten Àr en uppskattad matfisk men den Àr tyvÀrr starkt hotad sedan mÄnga Är och bestÄndet har minskat kraftigt i hela Atlanten. Havets Hus har vid flera tillfÀllen fÄtt ungar av havskatt och Àven om de nya avelsparen Ànnu Àr unga sÄ Àr förhoppningarna stora. I framtiden hoppas Havets Hus kunna mÀrka och sÀtta ut Àven havskatt.

Havets Hus kan tack vare flera fina samarbeten vidareutveckla arbetet med uppfödning och utsÀttning av hotade arter.

Havets Hus och WWF

Havets Hus samarbetar med WWF som ger stöd till ÄtgÀrder som vidareutvecklar arbetet med uppfödning och utsÀttning samt informationsspridning om situationen för vÀrldens hajar. Detta samarbete möjliggör för Havets Hus att starta ett forskningsprojekt med avsikt att kartlÀgga genetiken hos bÄde smÄflÀckig rödhaj och knaggrocka i nordiska vatten. LÀs mer om WWF hÀr.

Havets Hus och Libero

Havets Hus samarbetar med Libero för bevarandet av smÄflÀckig rödhaj, knaggrocka och havskatt. Dessa tre arter som kommer att fÄ nya babybassÀnger i samband med Havets Hus ombyggnad 2017-2018. I bassÀngerna kommer de fÄ vÀxa upp i en skyddad miljö tills de blir stor nog att Äterplanteras ut i havet. Nedan finns en film om insamlingen som avslutade med uppnÄtt mÄl i Augusti 2015.

Bild 7

Havets Hus och klass 1b pÄ Torpaskolan i Jönköping

Havets Hus har fÄtt stöd till hajprojektet av klass 1b pÄ Torpaskolan, Jönköping. Det var i samband med in ett vernissage med elevernas bilder som insamlingen genomfördes av eleverna. I samband med hajslÀppet den 3 augusti 2015 kommer insamlingen presenteras.

Torpaskolan1B

Mer information om hotade arter och rödlistan finns hÀr.

Se filmen om 2015 Ärs hajslÀpp nedan:

ï»ż
↑
Havets Hus i Lysekil