sven

Bevarande

För oss pÄ Havets Hus Àr det viktigt att bevara den biologiska mÄngfalden i havet. Ett sÀtt Àr att arbeta med uppfödning och utsÀttning av hotade eller fredade arter. 60% av vattenvolymen i akvariet anvÀnds till detta. Allra mest arbetar vi med tvÄ arter i VÀsterhavet: smÄflÀckig rödhaj och knaggrocka, men vi hoppas ocksÄ pÄ nya spÀnnande projekt med torsk, havskatt och storflÀckig rödhaj. I vÄra akvarier kan du följa dem pÄ nÀra hÄll.

Bild: SmÄflÀckig rödhaj och Knaggrocka

SmÄflÀckig rödhaj

SmÄflÀckig rödhaj Àr en hajart som klassas som livskraftig. Sedan mÄnga Är Àr den fredad i Sverige, det vill sÀga det Àr förbjudet att fÄnga och landa dem. Men det Àr viktigt att fiskare som fÄr upp en fortsÀtter att rapportera förekomst av arten, till oss pÄ Havets Hus eller till SLUŽs Artportalen https://www.artportalen.se/

PÄ Havets Hus hittar du smÄflÀckiga rödhajar i flera publika akvarier: Ett ungdomsakvarium och tvÄ större akvarier dÀr de simmar tillsammans med andra djur. I det stora cylinderakvariet dÀr vÄra hajar normalt lÀgger sina Àgg, finns sedan 2019 nya avelshannar, en frÄn Danmark och en vildfÄngad frÄn Gullmarn.

Sedan 2003 har vi satt ut ca 170 mÀrkta akvarieuppfödda hajar i Gullmarsfjorden. Genom detta hoppas vi kunna öka kunskapen om smÄflÀckig rödhajs levnadsvanor och att fÄ fler hajar i vÄrt omrÄde. Vi har hittills fÄtt reda pÄ vart över 20 av dem begett sig, dvs drygt 10% av alla vi slÀppt ut.

Återfynd

Av dessa hade en hade ett halvĂ„r efter slĂ€ppet simmat in i SaltkĂ€llefjorden lĂ€ngst inne i Gullmaren, en fĂ„ngades pĂ„ knappt 70 meters djup utanför Mollösund dit den hade simmar bara pĂ„ nĂ„gra veckor efter att den slĂ€ppts och en annan hade efter ett halvĂ„r simmat Ă€nda till FjĂ€llbacka. En fiskades upp strax utanför GĂ„sö utanför Gullmarn och en annan hittades vid fĂ€rjelĂ€gret inne i Gullmarn. De flesta av de som hittats har gĂ„tt in i krĂ€ftburar pĂ„ ganska djupt vatten och har slĂ€ppts tillbaka i havet igen. Även vilda omĂ€rkta hajar gĂ„r in i krĂ€ftburar, förmodligen ditlockade av agnet, sĂ„ det verkar vara ett naturligt beteende.

VÄren 2015 hittades en av vÄra hajar död i Ringshaugstranda i TÞnsberg kommune i Vestfold, Norge. Genom hajens ID mÀrkning kunde vi se att den slÀpptes frÄn Havets Hus 2005 och levde alltsÄ 10 Är innan den dog. FrÄn det vet vi att denna haj kan bli minst 14 Är eftersom den var fyra Är dÄ den slÀpptes frÄn Havets Hus. PÄ djupbottnen utanför Havets Hus hade vi hösten 2021 ÄterfÄngst av en och samma haj vid tvÄ olika tillfÀllen. Att vÄra utslÀppta hajar rör sig utmed Bohuskusten, in i Gullmarn och sÄ lÄngt som till Norge stÀmmer bra överens med genetikarbetet som gjorts pÄ smÄflÀckig rödhaj i VÀsterhavet.

Telemetri

DÄ ÄterfÄngsterna trots allt varit begrÀnsade har det varit önskvÀrt med sÀndare pÄ hajarna, sÄ kallad telemetri, sÄ man kan spÄra varje haj. Med start 2021, initierades dÄ ett projekt med akustiska sÀndare som opereras in i hajarna. SÀndarna skickar ut ljudsignaler som fÄngas upp av mottagare som placerats ut i Gullmarsfjorden och utmed svenska vÀstkusten. SÀndarna registrerar position, djup, acceleration, temperatur och hajens ID. Projektet Àr ett samarbete med Havets Hus i Lysekil och forskarna Gustav Hellström, Tomas Brodin och Daniel Palm vid Institutionen för vilt, fisk och miljö vid SLU i UmeÄ. Ett 30-tal hajar kommer att simma runt med sÄdana sÀndare i sig och ge oss detaljerad information om deras beteende i det vilda efter att de fötts och vuxit upp i akvariemiljö. Mottagarna möjliggör dessutom registrering av andra arter som förses med sÀndare i framtida projekt.

 

Bild pÄ forskare som sitter i en bÄt och förbereder utplacering av utrustning i havet

Gustav Hellström och Eva-Lotta Blom frÄn Sveriges Lantbruksuniversitet SLU, placerar ut mottagare i Gullmarsfjorden.

 

Bild: Knaggrocka

Knaggrocka

Knaggrockan Àr hotad i sÄvÀl svenska som europeiska vatten. Det Àr helt förbjudet att fÄnga och landa den i svenska vatten. Dess storlek gör att den lÀtt fastnar i trÄlfiskenÀten och redan vid ett Ärs Älder Àr den sÄ stor att den kan fÄngas av misstag. Förutom trÄlfisket kan förÀndrade livsmiljöer eller brist pÄ föda vara tÀnkbara orsaker till att knaggrockan minskat. Knaggrockan liksom de flesta andra rockor har svÄrt att ÄterhÀmta sig dÄ det tar lÄng tid för dem att bli könsmogna och reproduktionstakten Àr vÀldigt lÄg.
PÄ Havets Hus har vi flera stora knaggrockor som lÀgger befruktade Àgg.

I januari 2016 föddes den första knaggrockan pÄ Havets Hus och fler har det blivit sedan dess. Sommaren 2021 slÀpptes vÄra första egenuppfödda knaggrockorna ut. MÄlet Àr att föda upp och slÀppa ut knaggrockor pÄ samma sÀtt som vi gör med de smÄflÀckiga rödhajarna och hittills ser det lovande ut.

Ladda ner ArtDatabankens fina presentation av VÀsterhavets hajar och rockor hÀr.

Torsk

Torsken Ă€r en rovfisk som har en viktig roll i ekosystemet. TyvĂ€rr sĂ„ har vĂ„rt torskbestĂ„nd minskat kraftigt sedan 80-talet och allra mest har den kustnĂ€ra torsken minskat. Den bedöms som sĂ„rbar i rödlistan. I Östersjön, dĂ€r majoriteten av den svenska torsken finns, sĂ„ Ă€r fisken dessutom liten och mager. Trots mĂ„nga Ă„rs begrĂ€nsningar i fisket sĂ„ har torsken inte Ă„terhĂ€mtat sig sĂ„ det Ă€r möjligt att Ă€ven andra Ă„tgĂ€rder behövs för att fĂ„ tillbaka dem, i alla fall inom rimlig tid.
Sedan 2018 har Havets Hus aktivt tagit in lokal smÄtorsk i olika omgÄngar för stödutfodring i vÄra akvarier. NÀr de vuxit till sig sÄ slÀpps de ut igen.

StorflÀckig rödhaj

StorflÀckig rödhaj Àr större och kraftigare Àn den smÄflÀckiga rödhajen. Den lever normal lite lÀngre söderut och har bara pÄtrÀffats nÄgra gÄnger i svenska vatten. StorflÀckig rödhaj klassas globalt som NÀra hotad. PÄ Havets Hus har vi sedan 2019 en hane frÄn norra delen av Spanien. Vi hoppas pÄ sikt kunna föda upp Àven denna art sÄsom vi gör med smÄflÀckig rödhaj.

Havets Hus kan tack vare flera fina samarbeten vidareutveckla arbetet med uppfödning och utsÀttning av hotade arter.

Havets Hus och WWF

Havets Hus samarbetar med WWF som ger stöd till ÄtgÀrder som vidareutvecklar arbetet med uppfödning och utsÀttning samt informationsspridning om situationen för vÀrldens hajar och rockor. LÀs mer om WWF hÀr.

HÀr finns en film om hajslÀppet frÄn Panda planet , WWF

https://www.youtube.com/watch?v=y9UIkwR1chk&t=4s

Havets Hus och Libero

Havets Hus samarbetar med Libero för bevarandet av havet, genom att utöka kunskapen om livet i havet och dess betydelse men ocksÄ genom att bidra med medel till bevarandeprojekt. Inom ramen för 2021 Är samarbete fÄr Havets Hus stöd för att utbilda om havets grunda vikar och ÄlgrÀsÀngar, havens barnkammare, samt för att förbÀttra avelsmiljöerna för knaggrockorna. Utbildningssatsningen om ÄlgrÀsÀngarna görs dels genom att visa filmer i akvariet men ocksÄ genom att utveckla lektioner och guidningar samt teknik kopplat till genomförandet av dessa.

HÀr finns mer information om mjuka bottnar och ÄlgrÀsÀngar. För information om bevarandeprojektet för knaggrocka se ovan. LÀs mer om samarbetet pÄ Libero. se.

Libero 2021

 

HĂ€r finns 2021 Ă„rs kampanjfilm:

https://www.youtube.com/watch?v=MH3RPDaohIg

 

Under 2015 fanns följande kampanjfilm för att samla in medel till nya babybassÀnger i samband med Havets Hus ombyggnad. I bassÀngerna fÄr de vÀxa upp i en skyddad miljö tills de blir stor nog att Äterplanteras ut i havet. Insamlingen nÄdde sitt mÄl, 500 000 kr samlades in, och de nya akvarierna finns nu pÄ Havets Hus.

 

Bild: Havets Hus och Libero

Havets Hus och klass 1b pÄ Torpaskolan i Jönköping

Havets Hus fick stöd till hajprojektet av klass 1b pÄ Torpaskolan, Jönköping under 2015. Det var i samband med in ett vernissage med elevernas bilder som insamlingen genomfördes av eleverna.

Bild: Havets Hus och klass 1B pÄ Torpaskolan i Jönköping

Mer information om hotade arter och rödlistan finns hÀr.

 

ï»ż
↑
Havets Hus i Lysekil