sven

Bevarande

Havets Hus engagerar sig starkt för att bevara tvÄ arter i VÀsterhavet: smÄflÀckig rödhaj och knaggrocka. Dessutom Àr nya spÀnnande projekt med torsk, havskatt och storflÀckig rödhaj pÄ gÄng. I vÄra akvarier kan du följa dem pÄ nÀra hÄll.

SmÄflÀckig rödhaj Àr en hajart som klassas som livskraftig Sedan mÄnga Är Àr den fridlyst i Sverige, det vill sÀga det Àr förbjudet att fÄnga och landa dem. Men det Àr viktigt att fiskare som fÄr upp en fortsÀtter att rapportera förekomst av arten, till oss pÄ Havets Hus eller till SLUŽs Artportalen https://www.artportalen.se/

PÄ Havets Hus hittar du smÄflÀckiga rödhajar i flera publika akvarier: Ett ungdomsakvarium och tvÄ större akvarier dÀr de simmar tillsammans med andra djur. I det stora cylinderakvariet dÀr vÄra hajar lÀgger sina Àgg, finns sedan 2019 Àven nya avelshajar frÄn Danmark.

Sedan 2003 har vi satt ut över 130 mÀrkta akvarieuppfödda hajar i Gullmarsfjorden. Genom att sÀtta ut mÀrkta hajar i det fria hoppas vi kunna bidra till att öka kunskapen om smÄflÀckig rödhajs levnadsvanor och att öka antalet hajar i vÄrt omrÄde. Vi har hittills fÄtt reda pÄ vart Ätta av dem begett sig. En hade ett halvÄr efter slÀppet simmat in i SaltkÀllefjorden lÀngst inne i Gullmaren, en fÄngades pÄ knappt 70 meters djup utanför Mollösund dit den hade simmar bara pÄ nÄgra veckor efter att den slÀppts och en annan hade efter ett halvÄr simmat Ànda till FjÀllbacka. En fiskades upp strax utanför GÄsö utanför Gullmarn och en annan hittades vid fÀrjelÀgret inne i Gullmarn. De flesta av de som hittats har gÄtt in i krÀftburar pÄ ganska djupt vatten och har slÀppts tillbaka i havet igen. VÄren 2015 hittades en av vÄra hajar död i Ringshaugstranda i TÞnsberg kommune i Vestfold, Norge. Genom hajens ID mÀrkning kunde vi se att den slÀpptes frÄn Havets Hus 2005 och levde alltsÄ 10 Är innan den dog. FrÄn det vet vi att denna haj kan bli minst 14 Är eftersom den var fyra Är dÄ den slÀpptes frÄn Havets Hus. Det finns ocksÄ uppgifter om att dykare sett en till tvÄ stycken vid SlÀggö utanför Havets Hus men deras ID nummer Àr inte identifierade. Att vÄra utslÀppta hajar rör sig utmed Bohuskusten, in i Gullmarn och sÄ lÄngt som till Norge stÀmmer bra överens med genetikarbetet som gjorts pÄ smÄflÀckig rödhaj i VÀsterhavet.

Filmer frÄn vÄra hajslÀpp

Se denna fina film frÄn 2016 Ärs hajslÀpp, producerad av WWF Panda Planet.

Nedan finns en film producerad av Untamed Science 2015.


HÀr kan ni se ett fint reportage om hajslÀppet sommaren 2015, tack Glicko!

HÀr kan ni se Ànnu ett fint reportage av Glicko om hajslÀppet sommaren 2016!

Knaggrockan Àr hotad i sÄvÀl svenska som europeiska vatten. Det Àr i dag helt förbjudet att fÄnga och landa knaggrocka i svenska vatten. Dess storlek gör att den lÀtt fastnar i trÄlfiskenÀten. Redan vid ett Ärs Älder Àr knaggrockan sÄ stor att den kan fÄngas av misstag. Förutom trÄlfisket kan förÀndrade livsmiljöer eller brist pÄ föda vara tÀnkbara orsaker till att den minskat kraftigt.
Knaggrockan har svÄrt att ÄterhÀmta sig, bland annat pÄ grund av det tar lÄng tid innan den blir könsmogen och att reproduktionstakten Àr vÀldigt lÄg.

PÄ Havets Hus har vi flera stora knaggrockor som verkar para sig och lÀgger befruktade Àgg. I januari 2016 föddes den första knaggrockan pÄ Havets Hus och fler har det blivit sedan dess. Dessa ungar har lÀrt oss hur vi ska föda upp dem, vilken mat som de gillar och sÄdant. MÄlet Àr att föda upp och slÀppa ut knaggrockor pÄ samma sÀtt som vi gör med de smÄflÀckiga rödhajarna.

Ladda ner ArtDatabankens fina presentation av VÀsterhavets hajar och rockor hÀr.

Torsken Ă€r en rovfisk som har en viktig roll i ekosystemet. TyvĂ€rr sĂ„ har vĂ„rt torskbestĂ„nd minskat kraftigt sedan 80-talet och allra mest har den kustnĂ€ra torsken minskat. Den bedöms som sĂ„rbar i rödlistan. I Östersjön, dĂ€r majoriteten av den svenska torsken finns, sĂ„ Ă€r fisken dessutom liten och mager. Trots mĂ„nga Ă„rs begrĂ€nsningar i fisket sĂ„ har torsken inte Ă„terhĂ€mtat sig sĂ„ det Ă€r möjligt att Ă€ven andra Ă„tgĂ€rder behövs för att fĂ„ tillbaka dem, i alla fall inom rimlig tid.
Sedan 2018 har Havets Hus aktivt tagit in lokal smÄtorsk i olika omgÄngar för stödutfodring i vÄra akvarier. NÀr de vuxit till sig sÄ slÀpps de ut igen.

Nya projekt med storflÀckig rödhaj och havskatt
StorflÀckig rödhaj Àr större och kraftigare Àn den smÄflÀckiga rödhajen. Den lever normal lite lÀngre söderut och har bara pÄtrÀffats nÄgra gÄnger i svenska vatten. StorflÀckig rödhaj klassas globalt som NÀra hotad. PÄ Havets Hus har vi sedan 2019 en hane frÄn norra delen av Spanien. Vi hoppas pÄ sikt kunna föda upp Àven denna art sÄsom vi gör med smÄflÀckig rödhaj.

Havskatten har lÄnga buk- och ryggfenor och ett kraftigt bett. Den lever bland klippor och stenar, gÀrna tillsammans som en liten familj. Havskatten Àr en uppskattad matfisk men den Àr tyvÀrr starkt hotad sedan mÄnga Är och bestÄndet har minskat kraftigt i hela Atlanten. Havets Hus har vid flera tillfÀllen fÄtt ungar av havskatt. I framtiden hoppas Havets Hus kunna mÀrka och sÀtta ut Àven havskatt.

Havets Hus kan tack vare flera fina samarbeten vidareutveckla arbetet med uppfödning och utsÀttning av hotade arter.

Havets Hus och WWF

Havets Hus samarbetar med WWF som ger stöd till ÄtgÀrder som vidareutvecklar arbetet med uppfödning och utsÀttning samt informationsspridning om situationen för vÀrldens hajar och rockor. LÀs mer om WWF hÀr.

HÀr finns en film om hajslÀppet frÄn Panda planet , WWF

Havets Hus och Libero

Havets Hus samarbetar med Libero för bevarandet av havet, genom att utöka kunskapen om livet i havet och dess betydelse men ocksÄ genom att bidra med medel till bevarandeprojekt. Inom ramen för 2021 Är samarbete fÄr Havets Hus stöd för att utbilda om havets grunda vikar och ÄlgrÀsÀngar, havens barnkammare, samt för att förbÀttra avelsmiljöerna för knaggrockorna. Utbildningssatsningen om ÄlgrÀsÀngarna görs dels genom att visa filmer i akvariet men ocksÄ genom att utveckla lektioner och guidningar samt teknik kopplat till genomförandet av dessa. HÀr finns mer information om mjuka bottnar och ÄlgrÀsÀngar. För information om bevarandeprojektet för knaggrocka se ovan. LÀs mer om samarbetet pÄ Libero. se.

Libero 2021

 

HĂ€r finns 2021 Ă„rs kampanjfilmer:

https://youtu.be/Zbx8nDOr9P8

 

Under 2015 fanns följande kampanjfilm för att samla in medel till nya babybassÀnger i samband med Havets Hus ombyggnad. I bassÀngerna fÄr de vÀxa upp i en skyddad miljö tills de blir stor nog att Äterplanteras ut i havet. Insamlingen nÄdde sitt mÄl, 500 000 kr samlades in, och de nya akvarierna finns nu pÄ Havets Hus.

 

Bild 7

Havets Hus och klass 1b pÄ Torpaskolan i Jönköping

Havets Hus fick stöd till hajprojektet av klass 1b pÄ Torpaskolan, Jönköping under 2015. Det var i samband med in ett vernissage med elevernas bilder som insamlingen genomfördes av eleverna.

Torpaskolan1B

Mer information om hotade arter och rödlistan finns hÀr.

Se filmen om 2015 Ärs hajslÀpp nedan:

ï»ż
↑
Havets Hus i Lysekil