sven

Bevarande

För oss pÄ Havets Hus Àr det viktigt att bevara den biologiska mÄngfalden i havet. Ett sÀtt Àr att arbeta med uppfödning och utsÀttning av hotade eller fredade arter. 60% av vattenvolymen i akvariet anvÀnds till detta. Allra mest arbetar vi med tvÄ arter i VÀsterhavet: smÄflÀckig rödhaj och knaggrocka, men vi hoppas ocksÄ pÄ nya spÀnnande projekt med torsk, havskatt och storflÀckig rödhaj. I vÄra akvarier kan du följa dem pÄ nÀra hÄll.

Bild: SmÄflÀckig rödhaj och Knaggrocka

SmÄflÀckig rödhaj

SmĂ„flĂ€ckig rödhaj Ă€r en hajart som klassas som livskraftig. Sedan mĂ„nga Ă„r Ă€r den fredad i Sverige, det vill sĂ€ga det Ă€r förbjudet att fĂ„nga och landa dem. Men det Ă€r viktigt att fiskare som fĂ„r upp en fortsĂ€tter att rapportera förekomst av arten, till oss pĂ„ Havets Hus eller till SLUÂŽs Artportalen https://www.artportalen.se/

PÄ Havets Hus hittar du smÄflÀckiga rödhajar i flera publika akvarier: Ett ungdomsakvarium och tvÄ större akvarier dÀr de simmar tillsammans med andra djur. I det stora cylinderakvariet finns nya avelshajar som vi hoppas snart börjar lÀgga Àgg som tidigare.

Sedan 2003 har vi satt ut ca 200 mÀrkta akvarieuppfödda hajar i Gullmarsfjorden. Genom detta hoppas vi kunna öka kunskapen om smÄflÀckig rödhajs levnadsvanor och att fÄ fler hajar i vÄrt omrÄde. Vi har hittills fÄtt reda pÄ vart över 20 av dem begett sig, dvs drygt 10% av alla vi slÀppt ut.

Återfynd

Av dessa hade en hade ett halvĂ„r efter slĂ€ppet simmat in i SaltkĂ€llefjorden lĂ€ngst inne i Gullmaren, en fĂ„ngades pĂ„ knappt 70 meters djup utanför Mollösund dit den hade simmar bara pĂ„ nĂ„gra veckor efter att den slĂ€ppts och en annan hade efter ett halvĂ„r simmat Ă€nda till FjĂ€llbacka. En fiskades upp strax utanför GĂ„sö utanför Gullmarn och en annan hittades vid fĂ€rjelĂ€gret inne i Gullmarn. De flesta av de som hittats har gĂ„tt in i krĂ€ftburar pĂ„ ganska djupt vatten och har slĂ€ppts tillbaka i havet igen. Även vilda omĂ€rkta hajar gĂ„r in i krĂ€ftburar, förmodligen ditlockade av agnet, sĂ„ det verkar vara ett naturligt beteende.

VÄren 2015 hittades en av vÄra hajar död i Ringshaugstranda i TÞnsberg kommune i Vestfold, Norge. Genom hajens ID mÀrkning kunde vi se att den slÀpptes frÄn Havets Hus 2005 och levde alltsÄ 10 Är innan den dog. FrÄn det vet vi att denna haj kan bli minst 14 Är eftersom den var fyra Är dÄ den slÀpptes frÄn Havets Hus. PÄ djupbottnen utanför Havets Hus hade vi hösten 2021 ÄterfÄngst av en och samma haj vid tvÄ olika tillfÀllen. Att vÄra utslÀppta hajar rör sig utmed Bohuskusten, in i Gullmarn och sÄ lÄngt som till Norge stÀmmer bra överens med genetikarbetet som gjorts pÄ smÄflÀckig rödhaj i VÀsterhavet.

Telemetri

DÄ ÄterfÄngsterna trots allt varit begrÀnsade har det varit önskvÀrt med sÀndare pÄ hajarna, sÄ kallad telemetri, sÄ man kan spÄra varje haj. Med start 2021, initierades dÄ ett projekt med akustiska sÀndare som opereras in i hajarna. SÀndarna skickar ut ljudsignaler som fÄngas upp av mottagare som placerats ut i Gullmarsfjorden och utmed svenska vÀstkusten. SÀndarna registrerar position, djup, acceleration, temperatur och hajens ID. Projektet Àr ett samarbete med Havets Hus i Lysekil och forskarna Gustav Hellström, Tomas Brodin, Petter Lundberg och Daniel Palm vid Institutionen för vilt, fisk och miljö vid SLU i UmeÄ. Ett 40-tal hajar kommer att simma runt med sÄdana sÀndare i sig och ge oss detaljerad information om deras beteende i det vilda efter att de fötts och vuxit upp i akvariemiljö. Mottagarna möjliggör dessutom registrering av andra arter som förses med sÀndare i framtida projekt.

Bild pÄ forskare som sitter i en bÄt och förbereder utplacering av utrustning i havet

Gustav Hellström och Eva-Lotta Blom frÄn Sveriges Lantbruksuniversitet SLU, placerar ut mottagare i Gullmarsfjorden.

Bild: Knaggrocka

Knaggrocka

Knaggrockan Àr hotad i sÄvÀl svenska som europeiska vatten. Det Àr helt förbjudet att fÄnga och landa den i svenska vatten. Dess storlek gör att den lÀtt fastnar i trÄlfiskenÀten och redan vid ett Ärs Älder Àr den sÄ stor att den kan fÄngas av misstag. Förutom trÄlfisket kan förÀndrade livsmiljöer eller brist pÄ föda vara tÀnkbara orsaker till att knaggrockan minskat. Knaggrockan liksom de flesta andra rockor har svÄrt att ÄterhÀmta sig dÄ det tar lÄng tid för dem att bli könsmogna och reproduktionstakten Àr vÀldigt lÄg.
PÄ Havets Hus har vi flera stora knaggrockor som lÀgger befruktade Àgg.

I januari 2016 föddes den första knaggrockan pÄ Havets Hus och fler har det blivit sedan dess. Sommaren 2021 slÀpptes vÄra första egenuppfödda knaggrockorna ut. MÄlet Àr att föda upp och slÀppa ut knaggrockor pÄ samma sÀtt som vi gör med de smÄflÀckiga rödhajarna och hittills ser det lovande ut.

Ladda ner ArtDatabankens fina presentation av VÀsterhavets hajar och rockor hÀr.

Torsk

Torsken Ă€r en rovfisk som har en viktig roll i ekosystemet. TyvĂ€rr sĂ„ har vĂ„rt torskbestĂ„nd minskat kraftigt sedan 80-talet och allra mest har den kustnĂ€ra torsken minskat. Den bedöms som sĂ„rbar i rödlistan. I Östersjön, dĂ€r majoriteten av den svenska torsken finns, sĂ„ Ă€r fisken dessutom liten och mager. Trots mĂ„nga Ă„rs begrĂ€nsningar i fisket sĂ„ har torsken inte Ă„terhĂ€mtat sig sĂ„ det Ă€r möjligt att Ă€ven andra Ă„tgĂ€rder behövs för att fĂ„ tillbaka dem, i alla fall inom rimlig tid.
Sedan 2018 har Havets Hus aktivt tagit in lokal smÄtorsk i olika omgÄngar för stödutfodring i vÄra akvarier. NÀr de vuxit till sig sÄ slÀpps de ut igen.

Genom studier pĂ„ torsk vet man att dödligheten Ă€r hög för Ă€ggen och torskar upp till ett Ă„r. Över hĂ€lften av torskarna som överlever första Ă„ret fĂ„ngas i fisket. För att fĂ„ tillbaka stor fisk sĂ„ behövs dĂ€rför bĂ„de den naturliga dödligheten och fisketrycket minska.

En möjlig strategi att komma runt den naturliga dödligheten kan vara att ta in smÄfisk och lÄta dem vÀxa till sig i skyddad miljö. SlÀpps de sedan ut i ett omrÄde som Àr fredat frÄn fiske, sÄ har de potential att ÄterstÀlla den lokala havsmiljön. DÀrför har Havets Hus börjat testa detta i liten skala. SmÄttingarna som hÀmtas in fÄr Àta upp sig i akvariet i skydd frÄn andra rovdjur och sedan sÄ slÀpps de ut igen, med mÀrken för att kunna följa hur det gÄr. Ju större de Àr desto högre Àr överlevnaden i det vilda. Av de torskar som hÀmtats in sedan 2018 sattes de första ut 2019. Samma Är hÀmtades nya smÄtorskar in och sattes ut Äret dÀrpÄ. Alla mÀrkta med ett spÄrningsnummer. Torskarna hade dÄ vÀxt till ca 40 cm. Av de ca 70 stycken som sattes ut dÄ har endast en ÄterfÄngst rapporterats. Den torsken fÄngades utanför Skagen tre mÄnader efter att den slÀppts ut.

I oktober 2023 sattes nÀrmare 60 torskar ut, varav 50 med telemetrisÀndare, i samarbete med Sveriges Lantbruksuniversitet SLU. SÀndarna finansierades av Marie-Claire Cronstedts Stiftelse. Det Àr första gÄngen sÄ avancerade sÀndare anvÀnds pÄ torsk i vÄr nÀrmiljö. Det gör att man kan följa alla torskar som sÀtts ut och inte bara de som rapporteras in vid Äterfynd. SÀndarna samlar Àven in information om temperatur, djup och aktivitet. Kommande Är planeras resterande torskar att sÀttas ut. I nulÀget Àr torskprojektet pÄ Havets Hus ett kunskapsprojekt, men vi vill Àven undersöka om uppdrivning av smÄtorsk kan skalas upp och pÄ sÄ vis bidra till att fÄ tillbaka stor torsk i ekosystemet.

Vill du vara med och bidra till Havets Hus bevarandearbete?

Att föda upp och sÀtta ut marina djur Àr bÄde svÄrt och tar mycket tid och resurser. NÀr du besöker akvariet bidrar du med pengar till vÄrt bevarandearbete genom att betala entréavgiften till akvariet. Andra sÀtt att stödja oss Àr att sÀtta in pengar pÄ vÄrt bankgiro: 5108-3723 eller swisha till: 123 350 68 39.

Viktigt att du mĂ€rker inbetalningen med ”donation” sĂ„ att vi kan följa upp och redovisa hur mycket som har kommit in och vad vi har anvĂ€nt dessa pengar till.

2023 Ärs stöd till bevarandearbetet

IntÀkter

Bidrag frÄn företag och samarbetspartners: 700 000 kr

Bidrag frÄn privatpersoner, utöver entréavgiften : 0 kr

Kostnader

I dagslÀget sÀrredovisas vissa projektkostnader, sÄsom inköp av material och tjÀnster och dessa uppgÄr tunder 2023 till följande.

Haj & rocka: – 250 000 kr

Torsk: -300 000 kr

Utöver dessa tillkommer personal- och lokalkostnader, vilket Àr större delen av kostnaderna.

Havets Hus totala personalkostnader uppgick till -5 760 216 kr under 2023.

Lokalkostnaden uppgick till -2 219 062 kr under 2023.

 

Havets Hus och vÀrldsnaturfonden WWF

Havets Hus samarbetar sedan 2015 med WWF som ger stöd till ÄtgÀrder som vidareutvecklar arbetet med uppfödning och utsÀttning samt informationsspridning om situationen för vÀrldens hajar och rockor.

WWF Àr med sina sex miljoner supportrar en av vÀrldens ledande ideella natur- och miljöorganisationer. WWF arbetar för att hejda förstörelsen av jordens naturliga livsmiljöer och bygga en framtid dÀr mÀnniskor lever i harmoni med naturen. Det gör vi genom att kÀmpa för att stoppa förlusten av livsmiljöer, stoppa artutrotningen och halvera fotavtrycken av konsumtion och produktion. LÀs mer om WWF hÀr.

HÀr finns en film om hajslÀppet frÄn Panda planet , WWF

 

Havets Hus och Libero

Havets Hus samarbetar med Libero för bevarandet av havet, genom att utöka kunskapen om livet i havet och dess betydelse men ocksÄ genom att bidra med medel till bevarandeprojekt. Inom ramen för 2021 Är samarbete fick Havets Hus stöd för att utbilda om havets grunda vikar och ÄlgrÀsÀngar, havens barnkammare, samt för att förbÀttra avelsmiljöerna för knaggrockorna. Utbildningssatsningen om ÄlgrÀsÀngarna görs dels genom att visa filmer i akvariet men ocksÄ genom att utveckla lektioner och guidningar samt teknik kopplat till genomförandet av dessa.

HĂ€r finns mer information om mjuka bottnar och Ă„lgrĂ€sĂ€ngar. För information om bevarandeprojektet för knaggrocka se ovan. 

Libero 2021

Under 2015 samlade Libero in medel till nya babybassÀnger i samband med Havets Hus ombyggnad. I bassÀngerna fÄr de vÀxa upp i en skyddad miljö tills de blir stor nog att Äterplanteras ut i havet. Insamlingen nÄdde sitt mÄl, 500 000 kr samlades in, och de nya akvarierna finns nu pÄ Havets Hus.

Havets Hus och klass 1b pÄ Torpaskolan i Jönköping

Havets Hus fick stöd till hajprojektet av klass 1b pÄ Torpaskolan, Jönköping under 2015. Det var i samband med in ett vernissage med elevernas bilder som insamlingen genomfördes av eleverna.

Bild: Havets Hus och klass 1B pÄ Torpaskolan i Jönköping

Mer information om hotade arter och rödlistan finns hÀr.

ï»ż
↑
Havets Hus i Lysekil