ensv

Bevarande

Havets Hus engagerar sig starkt för att bevara tvÄ utsatta arter i VÀsterhavet: smÄflÀckig rödhaj och knaggrocka. Dessutom Àr ett nytt spÀnnande projekt med havskatt pÄ gÄng. I vÄra akvarier kan du följa dem pÄ nÀra hÄll.

​SmĂ„flĂ€ckig rödhaj Ă€r en hajart som minskat pĂ„ flera hĂ„ll i vĂ€rlden och Ă€ven i svenska vatten. I dagslĂ€get Ă€r den fridlyst, det vill sĂ€ga det Ă€r helt förbjudet att fĂ„nga och landa dem i svenska vatten, men det Ă€r viktigt att fiskare som fĂ„r upp en fortsĂ€tter att rapportera förekomst av arten. All information om arten sammanstĂ€lls av Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm.

Se denna studie som gjorts vid Göteborgs universitet om smÄflÀckig rödhaj:

Conservation genetics of Small-spotted catshark BIO602-Spring2015 Rickar

PÄ Havets Hus hittar du smÄflÀckiga rödhajar i fyra publika akvarier: Ett Àggakvarium dÀr man kan följa utvecklingen i Àgget, ett ungdomsakvarium och tvÄ större akvarier dÀr de simmar tillsammans med andra djur.

Sedan 2003 har vi tillsammans med Havsfiskelaboratoriet SLU (tidigare Fiskeriverket) satt ut över 100 mÀrkta akvarieuppfödda hajar i Gullmarsfjorden. Genom att sÀtta ut mÀrkta hajar i det fria hoppas vi kunna bidra till att öka kunskapen om smÄflÀckig rödhajs levnadsvanor och att öka antalet hajar i vÄrt omrÄde. Vi har hittills fÄtt reda pÄ vart sju stycken hajar begett sig, en hade ett halvÄr efter slÀppet simmat in i SaltkÀllefjorden lÀngst inne i Gullmaren, en fÄngades pÄ knappt 70 meters djup utanför Mollösund dit den hade simmar bara pÄ nÄgra veckor efter att den slÀppts och en annan hade efter ett halvÄr simmat Ànda till FjÀllbacka. Alla tre levde och slÀpptes tillbaka i havet igen. Den fjÀrde Äterfanns tyvÀrr död pÄ andra sidan fjorden bara nÄgra dagar efter slÀppet. VÄren 2015 hittades en av vÄra hajar död i Ringshaugstranda i TÞnsberg kommune i Vestfold, Norge. Genom hajens ID mÀrkning kunde vi se att den slÀpptes frÄn Havets Hus 2005 och levde alltsÄ 10 Är innan den dog. FrÄn det vet vi att denna haj kan bli minst 14 Är eftersom den var fyra Är dÄ den slÀpptes frÄn Havets Hus. Det finns ocksÄ uppgifter om att dykare sett en till tvÄ stycken vid SlÀggö utanför Havets Hus men deras ID nummer Àr inte identifierade.

Filmer frÄn vÄra hajslÀpp

Se denna fina film frÄn 2016 Ärs hajslÀpp, producerad av WWF Panda Planet.

Nedan finns en film producerad av Untamed Science 2015.


HÀr kan ni se ett fint reportage om hajslÀppet sommaren 2015, tack Glicko!

HÀr kan ni se Ànnu ett fint reportage av Glicko om hajslÀppet sommaren 2016!

Knaggrockan Àr starkt hotad i sÄvÀl svenska vatten som europeiska. Det Àr i dag helt förbjudet att fÄnga och landa knaggrocka i svenska vatten. Dess storlek gör att den lÀtt fastnar i trÄlfiskenÀten. Redan vid ett Ärs Älder Àr knaggrockan sÄ stor att den kan fÄngas av misstag. Förutom trÄlfisket kan förÀndrade livsmiljöer eller brist pÄ föda vara tÀnkbara orsaker till att den minskat kraftigt.

Knaggrockan har svÄrt att ÄterhÀmta sig, bland annat pÄ grund av det tar lÄng tid innan den blir könsmogen och att reproduktionstakte Àr vÀldigt lÄg.

PĂ„ Havets Hus har vi flera stora knaggrockor varav tre som vi lyckats fĂ„ upp frĂ„n Ă€gg. I mars 2015 hĂ€mtade vi tvĂ„ fina knaggrockehanar frĂ„n akvariet i Ålesund, Norge, som vi nu hoppas ska hjĂ€lpa oss komma igĂ„ng med ett utsĂ€ttningsprogram.

I januari 2016 föddes den första knaggrockan pÄ Havets Hus.

Ladda ner ArtDatabankens fina presentation av VÀsterhavets hajar och rockor hÀr.

Nytt projekt med havskatt

Havskatten har lĂ„nga buk- och ryggfenor och en kraftigt bett. Den lever bland klippor och stenar, gĂ€rna tillsammans som en liten familj. Havskatten Ă€r en uppskattad matfisk men den Ă€r tyvĂ€rr numera starkt hotad i framför allt Skagerack och Kattegatt, och bestĂ„nden minskar Ă€ven i Nordsjön. Havets Hus har vid flera tillfĂ€llen fĂ„tt ungar av havskatt och Ă€ven om det nya avelsparen Ă€nnu Ă€r unga sĂ„ Ă€r förhoppningarna stora. I framtiden hoppas Havets Hus kunna mĂ€rka och sĂ€tta ut Ă€ven havskatt.​

Havets Hus kan tack vare flera fina samarbeten vidareutveckla arbetet med uppfödning och utsÀttning av hotade arter.

Havets Hus och WWF

Havets Hus samarbetar med WWF som ger stöd till ÄtgÀrder som vidareutvecklar arbetet med uppfödning och utsÀttning samt informationsspridning om situationen för vÀrldens hajar. Detta samarbete möjliggör för Havets Hus att starta ett forskningsprojekt med avsikt att kartlÀgga genetiken hos bÄde smÄflÀckig rödhaj och knaggrocka i nordiska vatten. LÀs mer om WWF hÀr.

Havets Hus och Libero

Havets Hus samarbetar med Libero för bevarandet av smÄflÀckig rödhaj, knaggrocka och havskatt. Dessa tre arter som kommer att fÄ nya babybassÀnger i samband med Havets Hus ombyggnad 2017-2018. I bassÀngerna kommer de fÄ vÀxa upp i en skyddad miljö tills de blir stor nog att Äterplanteras ut i havet. Nedan finns en film om insamlingen som avslutade med uppnÄtt mÄl i Augusti 2015.

Bild 7

Havets Hus och klass 1b pÄ Torpaskolan i Jönköping

Havets Hus har fÄtt stöd till hajprojektet av klass 1b pÄ Torpaskolan, Jönköping. Det var i samband med in ett vernissage med elevernas bilder som insamlingen genomfördes av eleverna. I samband med hajslÀppet den 3 augusti 2015 kommer insamlingen presenteras.

Torpaskolan1B

Mer information om hotade arter och rödlistan finns hÀr.

Se filmen om 2015 Ärs hajslÀpp nedan:

ï»żï»ż
↑
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!