ensv

iMPACT

– ett forskningsprojekt om effekt av mikroplaster i havet

Från och med 2017 deltar Havets Hus i ett forskningsprojekt om plast i havet som kallas för iMPACT och som finansieras av FORMAS. Projektet leds av forskaren Bethanie Carney Almroth vid Göteborgs Universitet som sedan många år arbetar med effekter av mikroplaster och miljögifter i havet. Havets Hus roll här är att förmedla problemen med plaster och gifter i havet till elever, allmänheten och beslutsfattare. Detta görs genom olika aktiviteter i akvariet såsom seminarier, utställningar, filmvisning, utveckling av läromedel till skolor och under våra strandskolor och läger.

Bild: mikroplaster i hudvĂĄrdsprodukter

Plastrelaterade föroreningar är idag ett globalt problem som till stor del orsakas av vanlig konsumtion, sjöfart, fiske samt förpackningsindustrin. I havet skadar plasterna djur och de små nedbrutna mikroplasterna binder gifter. Mycket av den plast man hittar i miljön kommer från engångsartiklar. En minskning av användning av engångsförpackningar tillsammans med korrekt avfallshantering kan därför minska nedskräpningen. Både forskning om var mikroplasterna tar vägen i näringsväven och korrekt kommunikation kring plastproblematiken är därför viktigt för att man ska kunna få stop på detta stora miljöproblem.

Havets Hus är även med på strandstädardagar och jobbar ihop med andra aktörer i Lysekils kommun för att ”Plastbanta Lysekil”. Läs mer om plaster och vad man själv kan göra för att förbättra situationen i havet under fliken ”- FRISKARE HAV”.

Bild: makroplaster i Bökevik


↑
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!