sven

FrĂĄn grunda omrĂĄden ner till djupet

Färden genom akvariet börjar vid strandområdet och fortsätter genom Västerhavets olika miljöer ända ner till de djupa bottnarna. Efter vägen passerar ni såväl mindre som större akvarium, klapp- och tunnelakvarium, alla med artinformation om djuren ni får möta. Nedan finns en film som förklarar artskyltarna.

GRUNDA OMRĂ…DEN
De grunda områdena är så djupa som solens strålar når. På svenska västkusten är det vanligtvis ner till 25 meter. Här finns ett myller av liv, allt från vackra alger och färggranna fiskar till kluriga krabbor. I det grunda området på Havets Hus finns flera stora och små akvarier, där man kan titta närmare på detta myller av liv.

GULLMARSSALEN DĂ–PT EFTER GULLMARSFJORDEN Ă„VEN KALLAD GULLMARN
I Gulmmarssalen visas filmer och ibland genomförs guidningar och frågesporter här. Utanför Havets Hus finns Gullmarsfjorden som är Sveriges enda äkta fjord med tröskel. Det gör att det finns unika förutsättningar för djur som normalt återfinns väldigt djupt att trivas så nära inpå oss. Gullmarsfjorden är 118,5 meter som djupast och tröskeln är mellan 20-40 meter djup.

DJUPA OMRĂ…DEN
De djupa områdena är kalla och mörka. Miljön är stabilare än de grunda områdena. Salthalten är ganska konstant, temperaturen ändras långsamt. Bottnarna består mest av lera. Ont om gömställen och brist på solljus gör att färre arter och få alger lever här.

I akvariet finns flera akvarier med miljöer från djupa områden. Nedan ses en översiktsbild och en närbild på en miljö inspirerad av rödberget i Gullmarsfjorden.

I DJUPET
Nu är vi nere i skymningszonen på flera hundra meters djup. Hit tränger så litet solljus ner att fotosyntes är omöjligt.
Djuren som lever här måste tåla högt tryck, lägre syrehalter och klara sig utan mat i långa perioder.

Nedan ses en dykare mata en av knaggrockorna i tunnelakvariet.

Här nedan ses en karta över Havets Hus akvarium.


↑
Havets Hus i Lysekil