sven

Havets Hus historia

Havets Hus – en källa till kunskap och nöje

Livet började i havet

Då vår planet bildades uppstod enorma vattenmassor över stora delar av klotet. Medan kontinenterna utformades rådde instabila förhållanden på land, medan havet erbjöd en relativt gynnsam miljö där liv kunde utvecklas och frodas. Livet på jorden anses därför ha uppstått i grunda marina områden för cirka fyra miljarder år sedan. Än i dag uppvisar den marina miljön en formrikedom som inte har sin motsvarighet i något annat ekosystem

Kusterna och haven är hemvist för många växt- och djurarter, en del fortfarande okända för människan. Världshavens rymder är enorma med ett medeldjup på närmare fyra kilometer och vår samlade kunskap om havets mångfald och funktion är fortfarande bristfällig. Vi har större kunskap om månen.

Till skillnad från jordens landområden och luftrum har havet färre djurarter men många grupper finns bara här. Mer än två tredjedelar av jordens yta är täckt av oceaner och hav, och hela 98 % av allt vatten på jorden är saltvatten.

Havets Hus håller hundratals arter från Västerhavet.

Havet runt den svenska västkusten brukar kallas Västerhavet, och består av Skagerrak och Kattegatt. Om man riktigt hårdrar det är Skagerrak det enda av de svenska havsområdena som är ett ”riktigt” hav. Det finns inga fysikaliska hinder för strömmar och vattenomsättning, och vattnet i djupet har en salthalt på 35 promille, alltså detsamma som i Atlanten. Vattenomsättningen är god, och vattnet är syrerikt från ytan till botten.

Gullmarsfjorden, är en 25 kilometer lång fjord i mellersta Bohuslän; med bifjordarna Färlevfjorden och Saltkällefjorden är den omkring 30-35 kilometer. Det är Sveriges enda tröskelfjord med ett djup på 40 meter vid mynningen samt 120 meter i djuphålan, det skapar speciella förhållanden som innebär att 120 meters djup i fjorden liknar djuphavsmiljön i norska rännan på 600 meters djup. Bredden är 1-3 kilometer. Fjorden utgör Sveriges första marina skyddsområde.

Havets Hus uppstod ur varvskrisen

”Lysekils kommun och Bohuslandstinget beslöt i början av 90-talet att bygga ett marint centrum, Havets Hus, vid Kyrkvik. Avsikten var att åstadkomma en plats för nöje och för samverkan mellan forskning och näringsliv samt för information och utbildning om västerhavets innehåll och värden. Vid Kyrkvik byggdes akvarium, informationslokaler, kontor för forskare och företag samt inkvartering för gäster. ”

I varvskrisens spår söktes efter alternativa näringar att satsa på för att skapa sysselsättning i området. Turismnäringen var då och är fortfarande en starkt växande näring. Det fanns inget akvarium alls på västkusten och då det fanns en hög marinbiologisk kompetens i Lysekil, vattenkvaliteten är mycket god samt att det fanns stort intresse från Lysekils kommun, bestämdes att det var i Lysekil som akvariet skulle byggas. Dåvarande Kristinebergs Marina Forskningsstation, Fiskeriverkets havsfiske-laboratorium och Uppsala universitets biologiska station Klubban bedrev alla marinbiologisk forskning i Lysekils kommun. Havets Hus skulle bli länken mellan forskningen och allmänheten och sprida kunskapen om livet i havet samtidigt som verksamheten skapade turismgenererade intäkter och ökad sysselsättning.

Viktiga årtal

1993 Havets Hus invigdes
1994 Havssköldpadda på villovägar flyttar in på Havets Hus.
1999 En utbyggnad genomfördes – Exposeum
2003 Starten för bevarandeprojektet för Småfläckig rödhaj med första utsättningen
2005 Bildades Havets Hus i Lysekil aktiebolag
2008 Havets Hus köper byggnader och anläggning av Lysekils kommun
Pedagogisk bangolfbana invigs och restaurangen byggs ut
Havets Hus vinner regionfinalen i Stora turismpriset och får hedersomnämnande för föredömliga insatser som bidragit till att utveckla turismen i Sverige vid finalen
2009 Omfattande renovering av byggnaden som fortsatte under 2010
2010 En sillkung flyter iland i Bovallstrand och hämtas av Havets Hus. Hittat för första gången på 130 år i svenska vatten och 3:e gången totalt i Sverige. Stor internationell uppmärksamhet följde.
2012 Utökade öppettider med varje helg även under vintern samt jullovsöppet
Barnens rum Ålgräsängen och klappakvariet Sjögurkan stod klart
Havets Hus får uppdraget att ta sköta Lysekils turistinformation. Uppdraget varar till 2018 eftersom kommunen ska övergår till digital turistinformation och samarbete med infopoints.
2013 Havets Hus vetenskapliga inspirationsråd instiftas.
2014 Förslag på Havets Hus 2.0 presenteras efter flera år arbete. Först Rum under Ytan sedan om- och tillbyggnaden och verksamhetsutvecklingen inom 2.0. Arbetet genomförs inom EU-projektet ”Business to Heritage” som Lysekils kommun hade huvudansvar för.
Under hösten inleds samarbete med Världsnaturfonden WWF, för att stärka bevarandearbetet. Första året med finansiering blir 2015.
2015 Havets Hus vinner nationellt hållbarhetspris, KFS pris för affärsmässig samhällsnytta.
Nytt samarbete med Libero inom bevarandeprojekten. Även under 2021 sker ett samarbete inom detta.
Klart att Västra Götalandsregionen och Lysekils kommun finansierar delar av om- och tillbyggnaden i Havets Hus 2.0
2016 Nytt samarbete med Länsförsäkringar Göteborg och Bohuslän inom hållbarhet samt deltagande svensk part i nytt treårigt EU finansierat skolutvecklingsprojekt Marine Mammals.
2016 För första gången föds knaggrockor på Havets Hus, grunden för bevarandeprojektet som leder till en första utsättningen i havet sommaren 2021.
2017 Havets Hus lyfts fram som ett föredöme inom marin pedagogik av Sveriges dåvarande miljöminister Karolina Skog.
2018-19 Havets Hus bygger om och bygger till, Havets Hus 2.0. Från juli 2019 har Havets Hus öppet 361 dagar om året.
2021 Fyra stora akvarier står klara i den djupa delen av akvariet
2022 Nytt bevarandeprojekt för torsk startar med stöd av Sveriges lantbruksuniversitet SLU

Bild: Besökare tittar i akvarie


Havets Hus i Lysekil