sven

Havets Hus historia

Havets Hus – en kĂ€lla till kunskap och nöje

Livet började i havet

DĂ„ vĂ„r planet bildades uppstod enorma vattenmassor över stora delar av klotet. Medan kontinenterna utformades rĂ„dde instabila förhĂ„llanden pĂ„ land, medan havet erbjöd en relativt gynnsam miljö dĂ€r liv kunde utvecklas och frodas. Livet pĂ„ jorden anses dĂ€rför ha uppstĂ„tt i grunda marina omrĂ„den för cirka fyra miljarder Ă„r sedan. Än i dag uppvisar den marina miljön en formrikedom som inte har sin motsvarighet i nĂ„got annat ekosystem

Kusterna och haven Àr hemvist för mÄnga vÀxt- och djurarter, en del fortfarande okÀnda för mÀnniskan. VÀrldshavens rymder Àr enorma med ett medeldjup pÄ nÀrmare fyra kilometer och vÄr samlade kunskap om havets mÄngfald och funktion Àr fortfarande bristfÀllig. Vi har större kunskap om mÄnen.

Till skillnad frÄn jordens landomrÄden och luftrum har havet fÀrre djurarter men mÄnga grupper finns bara hÀr. Mer Àn tvÄ tredjedelar av jordens yta Àr tÀckt av oceaner och hav, och hela 98 % av allt vatten pÄ jorden Àr saltvatten.

Havets Hus hÄller hundratals arter frÄn VÀsterhavet.

Havet runt den svenska vĂ€stkusten brukar kallas VĂ€sterhavet, och bestĂ„r av Skagerrak och Kattegatt. Om man riktigt hĂ„rdrar det Ă€r Skagerrak det enda av de svenska havsomrĂ„dena som Ă€r ett ”riktigt” hav. Det finns inga fysikaliska hinder för strömmar och vattenomsĂ€ttning, och vattnet i djupet har en salthalt pĂ„ 35 promille, alltsĂ„ detsamma som i Atlanten. VattenomsĂ€ttningen Ă€r god, och vattnet Ă€r syrerikt frĂ„n ytan till botten.

Gullmarsfjorden, Àr en 25 kilometer lÄng fjord i mellersta BohuslÀn; med bifjordarna FÀrlevfjorden och SaltkÀllefjorden Àr den omkring 30-35 kilometer. Det Àr Sveriges enda tröskelfjord med ett djup pÄ 40 meter vid mynningen samt 120 meter i djuphÄlan, det skapar speciella förhÄllanden som innebÀr att 120 meters djup i fjorden liknar djuphavsmiljön i norska rÀnnan pÄ 600 meters djup. Bredden Àr 1-3 kilometer. Fjorden utgör Sveriges första marina skyddsomrÄde.

Havets Hus uppstod ur varvskrisen

”Lysekils kommun och Bohuslandstinget beslöt i början av 90-talet att bygga ett marint centrum, Havets Hus, vid Kyrkvik. Avsikten var att Ă„stadkomma en plats för nöje och för samverkan mellan forskning och nĂ€ringsliv samt för information och utbildning om vĂ€sterhavets innehĂ„ll och vĂ€rden. Vid Kyrkvik byggdes akvarium, informationslokaler, kontor för forskare och företag samt inkvartering för gĂ€ster. ”

I varvskrisens spÄr söktes efter alternativa nÀringar att satsa pÄ för att skapa sysselsÀttning i omrÄdet. TurismnÀringen var dÄ och Àr fortfarande en starkt vÀxande nÀring. Det fanns inget akvarium alls pÄ vÀstkusten och dÄ det fanns en hög marinbiologisk kompetens i Lysekil, vattenkvaliteten Àr mycket god samt att det fanns stort intresse frÄn Lysekils kommun, bestÀmdes att det var i Lysekil som akvariet skulle byggas. DÄvarande Kristinebergs Marina Forskningsstation, Fiskeriverkets havsfiske-laboratorium och Uppsala universitets biologiska station Klubban bedrev alla marinbiologisk forskning i Lysekils kommun. Havets Hus skulle bli lÀnken mellan forskningen och allmÀnheten och sprida kunskapen om livet i havet samtidigt som verksamheten skapade turismgenererade intÀkter och ökad sysselsÀttning.

Viktiga Ă„rtal

1993 Havets Hus invigdes
1994 Havssköldpadda pÄ villovÀgar flyttar in pÄ Havets Hus.
1999 En utbyggnad genomfördes – Exposeum
2003 Starten för bevarandeprojektet för SmÄflÀckig rödhaj med första utsÀttningen
2005 Bildades Havets Hus i Lysekil aktiebolag
2008 Havets Hus köper byggnader och anlÀggning av Lysekils kommun
Pedagogisk bangolfbana invigs och restaurangen byggs ut
Havets Hus vinner regionfinalen i Stora turismpriset och fÄr hedersomnÀmnande för föredömliga insatser som bidragit till att utveckla turismen i Sverige vid finalen
2009 Omfattande renovering av byggnaden som fortsatte under 2010
2010 En sillkung flyter iland i Bovallstrand och hÀmtas av Havets Hus. Hittat för första gÄngen pÄ 130 Är i svenska vatten och 3:e gÄngen totalt i Sverige. Stor internationell uppmÀrksamhet följde.
2012 Utökade öppettider med varje helg Àven under vintern samt jullovsöppet
Barnens rum ÅlgrĂ€sĂ€ngen och klappakvariet Sjögurkan stod klart
Havets Hus fÄr uppdraget att ta sköta Lysekils turistinformation. Uppdraget varar till 2018 eftersom kommunen ska övergÄr till digital turistinformation och samarbete med infopoints.
2013 Havets Hus vetenskapliga inspirationsrÄd instiftas.
2014 Förslag pĂ„ Havets Hus 2.0 presenteras efter flera Ă„r arbete. Först Rum under Ytan sedan om- och tillbyggnaden och verksamhetsutvecklingen inom 2.0. Arbetet genomförs inom EU-projektet ”Business to Heritage” som Lysekils kommun hade huvudansvar för.
Under hösten inleds samarbete med VÀrldsnaturfonden WWF, för att stÀrka bevarandearbetet. Första Äret med finansiering blir 2015.
2015 Havets Hus vinner nationellt hÄllbarhetspris, KFS pris för affÀrsmÀssig samhÀllsnytta.
Nytt samarbete med Libero inom bevarandeprojekten. Även under 2021 sker ett samarbete inom detta.
Klart att VÀstra Götalandsregionen och Lysekils kommun finansierar delar av om- och tillbyggnaden i Havets Hus 2.0
2016 Nytt samarbete med LÀnsförsÀkringar Göteborg och BohuslÀn inom hÄllbarhet samt deltagande svensk part i nytt treÄrigt EU finansierat skolutvecklingsprojekt Marine Mammals.
2016 För första gÄngen föds knaggrockor pÄ Havets Hus, grunden för bevarandeprojektet som leder till en första utsÀttningen i havet sommaren 2021.
2017 Havets Hus lyfts fram som ett föredöme inom marin pedagogik av Sveriges dÄvarande miljöminister Karolina Skog.
2018-19 Havets Hus bygger om och bygger till, Havets Hus 2.0. FrÄn juli 2019 har Havets Hus öppet 361 dagar om Äret.
2021 Fyra stora akvarier stÄr klara i den djupa delen av akvariet
2022 Nytt bevarandeprojekt för torsk startar med stöd av Sveriges lantbruksuniversitet SLU

Bild: Besökare tittar i akvarie

ï»ż
↑
Havets Hus i Lysekil