sven

Havets Hus etik, hållbarhet och uppdrag

Havets Hus uppdrag är att driva publikt havsakvarium i Lysekils kommun med verksamhet som har en naturlig anknytning därtill. Vårt ändamål är att visa och lära om den marina världens djurliv och förhållanden, främst med inriktning på närområdet, Västerhavet, samt därmed förenlig verksamhet. Vi ska vända sig till olika besökskategorier såsom skolelever samt aktivt medverka i marknadsföring och turismutveckling för Lysekils kommun.

Barn med dykmask i laboratorium Child with diving mask in laboratory

Vårt mål är att öka kunskapen om havets ekosystem och visa hur tätt sammankopplat livet i havet är med miljön på land. Det innebär i praktiken:

  • Tydliggöra sambanden mellan människa och hav
  • Sprida förståelse för havets betydelse och sårbarhet
  • Inspirera till konkreta steg mot en mer hållbar framtid

Detta gör vi genom lärorika upplevelser på plats i akvariet, men också genom samarbete med skolor och pedagogiska program för olika åldersgrupper. Elever får lära sig om marina djur och ekosystem genom direktkontakt och upplevelsebaserat lärande.

Vi erbjuder även miljöutbildningar och hållbarhetsguidningar för företag och organisationer, där vi kopplar globala hållbarhetsmål till konkreta exempel från havet och vår verksamhet.

Etisk djurhållning

Etik och hållbarhet är grundpelare i allt vi gör. Våra akvarier är utformade för att efterlikna havets naturliga livsmiljöer, anpassade efter varje arts behov. Vi ser till att:

  • Djuren har utrymme för att röra sig och bete sig naturligt
  • De erbjuds möjlighet till reträtt och skydd
  • Fodret kommer från hållbara bestånd

Hela vår verksamhet präglas av miljömedvetenhet. Vi använder återvunnen energi från saltvattnet, producerar egen el och drivs med fjärrvärme och fossilfri el.

Bevarandeprojekt

En viktig del av vårt arbete är att bidra till att bevara hotade arter i Västerhavet. Sedan 2003 har vi fött upp och släppt ut över 200 småfläckiga rödhajar i Gullmarsfjorden. Vi arbetar även med uppfödning av knaggrocka och samverkar med organisationer som WWF för att stärka arbetet med biologisk mångfald.

Genom dessa initiativ vill vi inte bara bidra till starkare bestånd i havet, utan också öka kunskapen om dessa fascinerande arter och behovet av att skydda deras livsmiljöer.

Hajslapp 2021

De årliga utsläppen av småfläckig rödhaj i Gullmaren brukar dra till sig stor uppmärksamhet

Frågor och svar

Är det etiskt försvarbart att hålla djur instängda i akvarium?

En god djurvälfärd för våra djur är högsta prioritet för oss. För att uppnå en god välfärd utgår vi från de olika arternas behov. Det krävs en god kunskap om arternas biologi och levnadssätt, till exempel om djuren är sociala eller ensamlevande, nattaktiva eller dagaktiva, ägnar mycket av sin tid åt att leta efter föda och bearbeta den, behöver bomaterial eller inte. 

Att ge djuren tillräckligt med utrymme för att få utlopp för sina naturliga beteenden är viktigt och därför ser vi till att våra djur har tillräckligt utrymme i akvarierna för att röra sig fritt och hitta lämpliga reträttmöjligheter.  

Vi har regelbundna besök av en veterinär och alla akvariepersonal har antingen mycket lång erfarenhet av att arbeta med marina djur och flera är utbildade inom marinbiologi. Vi har ett nära samarbete med kollegor i branschen och har ett gott utbyte kring frågor som rör djurvälfärd.

För att få en bättre förståelse för naturen och havet och alla dess invånare, underlättar det om man kan få se och uppleva det med egna ögon, både djuren och miljön där de lever. Hur många av oss har sett en rik mjukbotten med alla dess invånare med allt från cylinderrosor till havskräftor, och då ganska lätt få en förståelse vad som händer om man t.ex. trålar i ett sådant här område. Så att få se och uppleva miljön hjälper oss oerhört mycket när vi pratar om miljöproblemen i havet och kan därigenom åskådliggöra det på ett bra sätt.

Vi sätter även ut djur i havet om vi anser det nödvändigt, t.ex. om ett djur är romstinn och avkomman har bättre chans i havet.

På vilket sätt upptäcker vi om djuren inte mår bra och hur åtgärdar vi det i så fall?

Ändrar djuren beteende eller uppvisar sjukdomssymtom följer vi upp och åtgärdar, ofta i kontakt med veterinär om det krävs. Medicinering kan ordineras om det behövs men är sällsynt då vi sällsynt har behov av det.

Går det att påvisa att just Havets Hus bevarandeprojekten gör någon nytta?

I småfläckiga rödhajens fall har beståndet ökat i vårt närområde, men kan ej direkt kopplas till vår årliga utsättning av djuren, men har säkert haft en positiv inverkan på att beståndet är bättre nu.

Sedan är grundforskningen viktig för att få information om hur de lever i det vilda för att kunna visa vad som krävs för att djuren ska kunna utvecklas på ett hållbart sätt.

Den stora vinsten torde dock vara att djuren är ambassadörer och hjälper till att sprida frågan om hur vi förvaltar vårt hav. Våra utsättningar av djur uppmärksammas och får stor spridning av media när vi återutsätter bl.a. våra småfläckiga rödhajar, vilket är glädjande.


Havets Hus i Lysekil