ensv

Om Havets Hus

Havets Hus grundades 1993 och är i dag ett av Bohusläns populäraste besöksmål. Här samsas lättsamma upplevelser för hela familjen med allvarliga utmaningar för framtiden. Varje år stiftar närmare 80 000 besökare bekantskap med hundratals fascinerande arter – från småfläckig rödhaj till död mans hand.

Färden genom akvariet börjar vid strandområdet och fortsätter genom Västerhavets olika miljöer ända ner till de djupa bottnarna. Efter vägen passerar ni såväl mindre som större akvarium,   klapp- och tunnelakvarium, alla med mycket bra (om inte bäst) artinformation om djuren ni får möta.

Havets Hus är det enda akvariet i världen som återinplanterar hajar och andra marina hotade arter står på tur. Genom att engageras i olika aktiviteter skapas ett fint minne men också en kunskap om livet i havet. Det man känner till och förstår värdet av är man också mån om att bevara är vår filosofi.

Totalt finns över 1500 olika djurarter som går att se med blotta ögat i Västerhavet. Många med en fascinerande livshistoria. Det finns läppfiskar som kan byta färg och kön, det finns tagghudingar som återbildar kroppsdelar och det finns kräftdjur som kan promenera över tio mil för att lägga sina ägg. Det och mycket mer finns att upptäcka dagligen mellan sportlov och höstlov samt varje helg året runt. Under sommaren pågår också strandskolor, sälsafari, hav & landläger, återutsättning av småfläckig rödhaj och mycket mer.

014

Vattnet till Havets Hus tas in kontinuerligt från Gullmarsfjorden på 32 meters djup. Saltvattenhalten ligger runt 30-33 promille och vattnet är av mycket god kvalité, det vill säga med god syresättning och fritt från föroreningar. Detta är en förutsättning för att fiskarna och djuren ska må bra.

MISSION – VARFÖR FINNS HAVETS HUS?

Havets Hus ska lära och väcka intresse hos nuvarande och kommande generationer om livet i havet och dess betydelse genom att ta tillvara på tidigare generationers kunskap och bygga på vetenskap och innovationer.

VISION – VART VILL VI?

Havets Hus vision är att vara ledande avseende kunskapsbildning om havet med fokus på västerhavet genom att:

  • Erbjuda upplevelsebaserad inlärning
  • Ha roligt tillsammans
  • Ständigt utvecklas
  • Inspireras och lära av forskningen

AFFÄRSIDÉ

Havets Hus erbjuder lärorika och roliga upplevelser utifrån Västerhavets liv för i första hand barnfamiljer, skolelever vår och höst och äldre aktiva året runt.

Havets Hus erbjuder medarbetarna nya impulser under lågintensiva perioder och därigenom skapas möjlighet för medarbetare och verksamheten att utvecklas. Därigenom rekryteras och behålls bra medarbetare.

Havets Hus växer tillsammans med samarbetspartners.

Havets Hus berikar besökarnas upplevelse och stärker varumärket Havets Hus och Lysekil genom att vara en trovärdig expert på livet i havet – främst Västerhavet – samt leva som vi lär och arbeta för att bevara livsmiljöerna i havet.

Ă„GARE

När Havets Hus öppnade sommaren 1993 organiserades verksamheten som en egen förvaltning under Lysekils kommunstyrelse. År 2005 övergick verksamheten till det kommunägda bolaget Havets Hus i Lysekil AB.

Havets Hus i Lysekil AB ägs av Lysekil Stadshus AB som i sin tur ägs av Lysekils kommun.

Bolaget driver publikt havsakvarium i Lysekils kommun med verksamhet som har en naturlig anknytning därtill. Bolagets ändamål är att visa och lära om den marina världens djurliv och förhållanden, främst med inriktning på närområdet, Västerhavet, samt därmed förenlig verksamhet. Bolaget ska vända sig till olika besökskategorier såsom skolelever samt aktivt medverka i marknadsföring och turismutveckling för Lysekils kommun.

Här finns bolagsinformation, klicka på länken så laddas pdf- filen ner:

Ägardirektiv Havets Hus  samt gemensamt ägardirektiv  för Lysekils kommuns bolag

Bolagsordning

Verksamhetsberättelser och styrelseprotokoll

 

Arbeta pĂĄ Havets Hus

Sommarjobb

Tack för alla ansökningar inför sommarsäsongen.

Vi har nu tillsatt alla tjänster för i år. (Uppdaterat 15/3-2017)

Turistinformatör och platschef till Lysekils turistinformation

På uppdrag av Lysekils kommun driver Havets Hus Lysekils turistinformation. Vår turistinformatör och platschef på Lysekils turistinformation går vidare till nytt uppdrag och därför söker vi hennes ersättare.

Tack för alla ansökning. Vi arbetar med rekryteringen och ringer på referenser. Vi kommer att försöka genomföra intervjuer i den mån det går under sommaren för att vara klara i slutet av augusti. (Uppdaterat 28/7-2017)

Praktik

Är du elev och vill praktisera på Havets Hus kontakta Odd Bengtsson på odd.bengtsson@havetshus.se alt 0523-668162. Övriga praktikanter kontaktar Maria Jämting, maria.jamting@havetshus.se.

Dekal_Yrkesutb_liten

Havets Hus satsar och utvecklar verksamheten

Havets Hus 2.0  tar avstamp i ägarens, Lysekil Kommun, direktiv att lära om Västerhavet med syftet att öka engagemang och förståelse för våra hav. Utöver att utveckla akvarierna och befintlig verksamhet går konceptet ut på att utvidga Havets Hus till att bli en mer levande och aktiv aktör inom kunskapsutvecklingen runt havet. Konceptet lägger alltså an en strategisk inriktning som Havets Hus kan arbeta efter även på längre sikt.

VGR_run_png_proj_medfinans_transp

Här finns en rapport om projektet att ladda ner:  HH20_Rapport_140831-rev-150119

Läs mer om bakgrunden här.

Utveckling


↑