sven

Sportlov

Det finns mycket att upptäcka på Havets Hus. Förundras över storheten i det lilla hos våra blåprickiga solbadare och möt knaggrockorna, en av de arter som vi föder upp och sätter ut genom vårt bevarandeprojekt.

Många av våra gäster uppskattar våra guidningar och aktiviteter då vi berättar om det fascinerande livet i havet. Kom och var med! 

Dagsprogram mellan 11-26 februari 2023.

Tid Dag Aktivitet
11.30 Dagligen Dagens matning
13:00 Dagligen Guidens val
14:00 Dagligen Klappa havet
Hela dagen Dagligen Pysselbord

Reservation för ändringar

Bild: Knaggrockeunge pĂĄ havets Hus

Bild pĂĄ en unge av arten knaggrocka.

Vad är blåprickig solbadare?

Det är snäckor utan yttre skal som tillhör gruppen solbadare. Det här är verkligen ett djur som ligger rätt i tiden, genom att utnyttja algernas fotosyntes till sin egen fördel i dessa tider med klimatförändringar.

Namnet solbadare är mycket passande då de faktiskt ofta just solbadar. Främst äter djuren grönalger som små, senare har man även sett de individer som tar sig djupare och äter rödalger, men då blir även djuret rödfärgat.

Snäckorna äter och tar upp algernas kloroplaster i sina egna tarmkörtelceller, och kan sedan styra fotosyntesen hos kloroplasterna. Snäckan kan därefter leva av sockret som bildas genom fotosyntesen i kloroplasterna, och är då i stort sett en soldriven varelse. Snäckorna ses ofta solbada och breda ut mantelns sidoflikar för att få maximalt med solljus.

Äggsamlingen av djuren utgörs av en sträng med massvis av ägg som är hoprullad till en platt spiral som man kan se på bilden.

Visst är livet fantastiskt med all den mångfald vi har på vår planet!

Man benämner ofta jorden som den blå planeten med all rätt. Haven på jorden upptar hela 70% av ytan på vår planet och det är där vår största mångfald av liv finns.

Läs mer här: BlĂĄprickig solbadare – Artbestämning frĂĄn SLU Artdatabanken (artfakta.se)

BlĂĄprickig solbadare Elysia viridis

↑
Havets Hus i Lysekil