sven

Höstlovsaktiviteter

Höstlovsaktiviteter under v40-43 hittar ni här: dagsprogram.

Dagsprogram under v 44, 26/10-3/11

TidDagAktivitet
11.30DagligenManetyoga – nyhet!
13:00DagligenVisningsakvariet
14:00DagligenMatning, tisdagar och fredagar matar vĂĄra dykare djuren
Reservation för ändringar.

Programmet genomförs i samarbete med Studieförbundet vuxenskolan

Havsskola

På höstlovet finns möjlighet att vara med på en Havsskola. Det är en variant av Havets Hus populära strandskola, som arrangeras under sommaren.

Havsskolan sker torsdag och fredag förmiddag, mellan kl 9-12. Obligatorisk anmälan. Läs mer här.

Litet men med ett myller av liv

Havets Hus är Sveriges artrikaste akvarium med över 200 fascinerande arter – från småfläckig rödhaj till knorrande oxsimpa. Först kommer havens barnkammare, grunda vikar som myllrar av liv. Här finns gott om mat och skydd från rovdjur bland tångruskor och ålgräs. Om man tittar noga upptäcker man det stora i det lilla. Blåprickig solbadare till exempel som är det enda djuret med egen fotosyntes.

I det grunda området finns även det nya lekrummet ålsgräsängen där barnen likt havsdjuren både kan söka skydd och leka en stund innan färden går vidare. I Gullmarssalen finns kortare marinbiologiska filmer och ibland är det frågesport här.

Längre in i akvariet kommer man till djupare delar av havet. Här är det kallare och mörkare och då trivs havskatter och hummer. Det stora mjukbottenakvariet är unikt i sitt slag. Det är den vanligaste miljön i havet men den ovanligaste i publika akvarium. Att Havets Hus kan visa upp denna fina miljö beror på det fina vattnet som kontinuerligt pumas in från Gullmarsfjorden och som kommer in ofiltrerat under natten, vilket gör att alla bottenlevande filtrerare får gott om mat att äta. Vid sidan av detta akvarium finns en QR-kod. Skannas den får man en digital guidning om denna fascinerande miljö i havet.

I tunnelakvariet är man omgiven av vatten, bland knaggrockor och torskar. Här finns de största djuren i akvariet. Sen är det dags att gå upp till ytan igen. Här finns butiken och restaurangen är en trappa upp. Välkomna!


↑
Havets Hus i Lysekil