ensv

Hummerhelg

PĂ„ mĂ„ndag börjar Ă„rets hummerfiske vilket uppmĂ€rksammas pĂ„ Havets Hus. Det blir hummerguidningar och hummerfilmvisning. PĂ„ lördagen Ă€r det ocksĂ„ ”World Cleanup day” vilket uppmĂ€rksammas med guidning och filmvisning.

PÄ mÄndag den 23 september 2019 kl 07:00 Àr det premiÀr för hummerfisket. Fritidsfiskare fÄr sedan fiska fram till och med den sista november och yrkesfiskare fram till och med den sista december. Det Àr endast tillÄtet att anvÀnda hummertina med minst tvÄ cirkulÀra flyktöppningar med en minsta diameter om 60 millimeter placerade i den nedre kanten av varje rums yttervÀgg. Vid fritidsfiske efter hummer fÄr sammanlagt högst 6 hummertinor anvÀndas samtidigt.

HĂ€r finns samtliga regler som gĂ€ller för Ă„rets hummerfiske: https://www.havochvatten.se/hav/fiske–fritid/sport–och-fritidsfiske/fiskeregler/regler-och-information-till-skydd-av-arter/hummerfiske—regler.html

De som ger sig ut och fiskar bör ocksÄ hÄlla utkik efter amerikansk hummer. Om man fÄngar en misstÀnkt amerikansk hummer eller misstÀnkt sjuk hummer skall man ringa direkt frÄn bÄten till Mats Ulmestrand pÄ Havsfiskelaboratoriet, SLU pÄ 010-478 40 48 eller 076-840 77 97. LÀs mer hÀr: https://www.slu.se/institutioner/akvatiska-resurser/radgivning/frammande-arter/amerikansk-hummer/

Program lördag 21 och söndag 22 september 2019

Tid Dag Aktivitet
11:00 Lördag OmvÀnt fiske
12:00 Lördag Guidning vid klappakvariet – guidning om humrar
13:00 Lördag Dagens överraskning – tidslinjen, en guidning om nedbrytningstider för olika material
14:00 Lördag Dagens matning – humrarna fĂ„r mat
15:00 Lördag Bakom kulisserna
Hela dagen Lördag Filmen ”Strömmar av plast” och ”Filmen om hummerfiske” alternerar i Gullmarssalen
Tid Dag Aktivitet
11:00 Söndag OmvÀnt fiske
12:00 Söndag Guidning vid klappakvariet – guidning om humrar
13:00 Söndag Dagens överraskning
14:00 Söndag Dagens matning – humrarna fĂ„r mat
15:00 Söndag Bakom kulisserna
Hela dagen Söndag Filmen ”Strömmar av plast” och ”Filmen om hummerfiske” alternerar i Gullmarssalen

I akvarierna pĂ„ havets Hus finns humrar i olika storlekar och fĂ€rger, bland annat en extremt sĂ€llsynt calico-fĂ€rgad hummer. Den Ă€r ”lepopardtecknad” det innebĂ€r att den har en trefĂ€rgad flĂ€ckvis fĂ€rgteckning. Det var yrkesfiskaren Göran Larsson frĂ„n Hunnebostrand som fick den ovanliga fĂ„ngsten och skĂ€nkte den till Havets Hus. Europeisk hummer med Calico-fĂ€rgat skal Ă€r ett extremt ovanligt fynd, bĂ„de i svenska och utlĂ€ndska vatten. Enligt hummerinstitutet i Maine Ă€r det cirka en pĂ„ trettio miljoner humrar som Ă€r calico-fĂ€rgade, dock gĂ€ller detta den amerikanska hummern i amerikanska vatten.

För den europeiska hummern i svenska vatten finns inte sÄ mycket uppgifter. En hummer med calico-fÀrgat skal, har förmodligen hittats en gÄng i början av nittio-talet, enligt Matz Berggren pÄ Sven Lovén center för marin forskning.

Den typiska fÀrgen av en europeisk hummer Àr svart/marinblÄ och med en orange eller gulaktig kant. Den röda fÀrgen orsakas av ett pigment i skalet som kallas astaxanthin, medan den den blÄ fÀrgen orsakas av pigmentet crustacyanin. Crustacyanin (blÄtt pigment) försvinner vid kokning, medan astaxanthin stannar, det Àr dÀrför kokt hummer Àr röd.

ï»żï»ż
↑
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!