ensv

Havets Hus har ömsat skal

Vi har byggt om och till Havets Hus. Akvariet har byggts ut med en femtedel och i de nya delarna finns flera nya akvarier med fokus på livet i våra grunda områden. Två nya ledningar finns på plats, med fint Gullmarsvatten som dessutom kommer att kunna kylas för att våra djuplevande fiskar ska få en mycket bättre miljö. Med de nya akvarierna i den djupa delen, som byggs under 2020, kommer vattenmängden i akvariet att öka med hela 70%!

Det nya grunda omrĂĄdet pĂĄ Havets Hus

Flera nya pedagogiska installationer finns på plats och framförallt en databas där det går att hitta fördjupad information om arter och biotoper i våra svenska vatten. En ny hajart har också flyttat in, Storfläckig rödhaj. Förhoppningen är att även denna art ska ingå i vårt bevarandearbete. Läs mer om våra bevarandeprojekt här. 

En helt ny lektions- och laboratoriesal, Havets verkstad, står klar. Havets verkstad är utrustad med hjälp av Thordensstiftelsen. Havets verkstad finns på plan 1, bredvid restaurangen.

Den nya utrustningen tillsammans med närheten till akvarierna på Havets Hus gör att vi kan erbjuda en bred utbildning inom det marina området.

Butiken och receptionen har samlats i en ljus och fin entré. Antalet toaletter har fördubblats och det finns en trappa och hiss direkt upp till restaurangen. Hissen kan användas även direkt från utsidan vilket gör att tillgängligheten till restaurangen har ökat när akvariet är stängt.

Här är en planritning över akvariet.

Västra Götalandsregionen, Lysekils kommun  och Thordensstiftelsen stöttar Havets Hus utveckling.

VGR_run_png_proj_medfinans_transp

Fakta om om-och tillbyggnaden

  • Utökning av total lokalyta med 20%, frĂĄn 1600m2 till 1900m2.
  • Ombyggnad av 30% av befintliga lokaler, 470m2 av 1600m2.
  • Bättre undervisnings-, evenemangs- och mötesmöjligheter med ett nytt pedagogiskt rum pĂĄ 86m2 samt ny samlingssal pĂĄ 80m2.
  • Uppfräschning av resterande lokaler.
  • Finansiärer är Västra Götalandsregionen, 10 miljoner, Lysekils kommun*, 9,5 miljoner, Libero 500 tkr, Thordensstiftelsen 200 tkr och resterande medel kommer frĂĄn Havets Hus. Vi söker ytterligare medel för att i framtiden bygga nya akvarier och uppväxtmiljöer för hotade arter i Gullmarsdelen av akvariet.
  • Upphandlade konsulter är: Projekteringsledare: Hifab, generalkonsulter: Sweco AB, byggledning och kontrollansvar: Integra Engineering AB
  • Entreprenör: Peab Sverige AB
  • Projektet började inom förstudien av ”Rum under Ytan” i EU-projektet ”Business 2 Heritage” som drevs av Lysekils kommun.
  • Om- och tillbyggnationen pĂĄbörjades 3 september 2018 och stod klart i slutet av juni 2019.

*Lysekils kommun har omvandlat ett lĂĄn till eget kapital i bolaget.

Havets Hus Bistro & Cafe

Mer om- och tillbyggnationen, läs här!


↑
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!