sven

Bakgrund till om- och tillbyggnaden

3 september 2018 pĂ„börjas om – och tillbyggnationen

Nedan presenteras ritningar och en kort beskrivning om det viktigaste som kommer att göras respektive vÄningsplan.

Ritning kÀllarplan.

Akvariet upptar större delen av projektet och en helt ny avdelning byggs för grunda omrĂ„den, pedagogisk lekmiljö och auditorium. Gullmars- och skagerrakdelen byggs om. EntrĂ© och butik byggs om och nya toaletter byggs. Nya utrymmen skapas ocksĂ„ för interaktiva installationer och upptĂ€cktsmöjligheter samt forskningssamarbeten. HĂ€r finns högupplöst ritning: A-40-1-1010-KÄLLARPLAN NYTT UTSEENDE

Ritning plan 1

PÄ detta vÄningsplan bygger vi om vÄr gamla butik och förrÄd till ett helt nytt pedagogiskt rum, ett laboratorium för alla möjliga experiment och upptÀckter.  I detta rum kommer vi ocksÄ ha de möten som vi behöver ha. En trappa och en hiss leder upp till restaurangen som byggs ut för att dessa ska komma upp inomhus. Ett nytt tak byggs över restaurangen.  En del av den gamla restaurangen avsÀtts som matrum för skolklasser och medhavd fika. HÀr finns högupplöst ritning: A-40-1-1011-PLAN 1 NYTT UTSEENDE

Ritning plan 2.

PÄ detta vÄningsplan finns frÀmst kontor. DÄ vi behöver fler bygger vi om det gamla konferensrummet till tvÄ nya kontor. I övrigt Àr vÄningsplanet som innan. HÀr finns högupplöst ritning: A-40-1-1012-PLAN 2 NYTT UTSEENDE

Högupplösta ritningar fasader och sektion:

A-40-3-1010-FASAD SÖDER OCH NORR

A-40-3-1011-FASAD VÄSTER OCH ÖSTER

A-40-2-1010-SEKTIONER

Information om preliminÀr tidplan, transporter, arbetstider och uppstÀllningsytor kring bygget presenteras för kringliggande boende och verksamheter under augusti. HÀr finns presentation att hÀmta: 20180823_Havets Hus_2.0_byggnation. Uppkomna frÄgor besvaras vid respektive möten eller i anslutning till denna text i de fall uppgifter behöver hÀmtas in. SÄ snart svar finns redovisas de hÀr.

Bakgrund till varför vi utveckla Havets Hus

95% av Havets Hus intÀkter Àr direkt relaterade till antalet besökare i akvariet. VÀdret har en stor pÄverkan pÄ besöksantalet vilket har lett till lite fÀrre besökare under de senaste Ärens fina sommarvÀder. Inga statliga, regionala eller kommunala driftsbidrag finns nÄgot som annars Àr vanligt i djurparker och museer. Verksamheten behöver utvecklas för att fÄ till en jÀmnare fördelning av intÀkter Äret runt, istÀllet för att som idag ha hÀlften av den totala omsÀttningen genererad under fyra-fem veckor. Havets Hus vill dÀrför bredda kundunderlaget med nya mÄlgrupper och öka attraktiviteten för befintliga mÄlgrupper. Koncept kallas Havets Hus 2.0 och det tar avstamp i Lysekil Kommuns direktiv att lÀra om VÀsterhavet med syftet att öka engagemang och förstÄelse för vÄra hav. Utöver att investera i nya akvarier samt utveckla befintlig verksamhet gÄr konceptet ut pÄ att utveckla Havets Hus till att bli en mer levande och aktiv aktör inom kunskapsutvecklingen runt havet. Konceptet lÀgger alltsÄ an en strategisk inriktning som Havets Hus kan arbeta efter Àven pÄ lÀngre sikt. Verksamhetsutvecklingen Àr dock beroende av en om- och tillbyggnad av fastigheten.

Sveriges besöksnĂ€ring utvecklas bra framförallt nĂ€r det gĂ€ller exporten dĂ€r branschen har en stark tillvĂ€xt jĂ€mfört med andra branscher. Branschen genererar viktiga skatteintĂ€kter för kommuner och regioner. Upplevelserna Ă€r motorn i turismnĂ€ringen men bara en liten del av intĂ€kterna kommer till dessa. De hamnar istĂ€llet hos boende -, restaurang-, handel- och transportsektorn. Just nu genomförs flera satsningar för att utveckla nĂ€ringen. 2010 antog föreningen svensk turism tillsammans med flera viktiga aktörer en nationell strategi för att dubblera turismomsĂ€ttningen i Sverige till Ă„r 2020. FrĂ„n 252 Mdr kr till 500 Mdr kr. TillvĂ€xtverket fick dĂ€refter i uppdrag av regeringen att göra extra insatser för att stĂ€rka och utveckla hĂ„llbara destinationer som Ă€r internationellt konkurrenskraftiga. Efter en ansökningsomgĂ„ng valde TillvĂ€xtverket ut fem destinationer med potential att utvecklas till hĂ„llbara destinationer. Dessa Ă€r BohuslĂ€n, Kiruna, Stockholms skĂ€rgĂ„rd, Vimmerby och Åre. TuristrĂ„det VĂ€stsverige har ansvar för utvecklingen av BohuslĂ€n som hĂ„llbar destination.

VĂ€stra Götalandsregionen beslutade i november 2015 att medfinansiera utvecklingen av Havets Hus med 10 miljoner kronor. Regionen skriver följande: Havets Hus utgör ett av de viktigaste besöksmĂ„len lĂ€ngs Bohuskusten. Genom sin inriktning pĂ„ marina frĂ„gor – inte minst information och folkbildning inom havsmiljö – samt kopplingen till aktuell forskning genom samverkan med bĂ„de SLU Aqua (tidigare Havsfiskelaboratoriet) och Sven Loven Centret för marina vetenskaper (bl.a. Kristinebergs marina forskningsstation i FiskebĂ€ckskil), spelar Havets Hus en viktig roll som förmedlare av kunskap om havet. Genom sin verksamhet har Havets Hus möjlighet att attrahera ungdomar till fortsatta studier inom naturvetenskap. Möjligheterna att utveckla verksamheten inom dessa omrĂ„den ökar genom utbyggnaden av Havets Hus.

Förslaget till utveckling av Havets Hus har utarbetats med stöd av INTERREG-projektet B2H. Projektledare för Havets Hus del i projektet och ansvarig för framtagandet av förslaget har varit arkitekt Per Nadén i samarbete med Havets Hus VD Maria JÀmting. Verksamhetsutveckling har tagits fram tillsammans med Martin Börjesson, affÀrs- och konceptutvecklare. Havets Hus medarbetare, styrelse och flera forskare inom omrÄdena marinbiologi, pedagogik, marknadsföring har deltagit under framtagandet liksom nÀringslivsrepresentanter och andra sakkunniga.

Mer om Havets Hus 2.0

Havets Hus 2.0  tar avstamp i Àgarens, Lysekil Kommun, direktiv att lÀra om VÀsterhavet med syftet att öka engagemang och förstÄelse för vÄra hav. Utöver att utveckla akvarierna och befintlig verksamhet gÄr konceptet ut pÄ att utvidga Havets Hus till att bli en mer levande och aktiv aktör inom kunskapsutvecklingen runt havet. Konceptet lÀgger alltsÄ an en strategisk inriktning som Havets Hus kan arbeta efter Àven pÄ lÀngre sikt.

LÀs mer i projektrapporten frÄn 2014. HH20_Rapport_140831-rev-150119

ï»ż
↑
Havets Hus i Lysekil