sven

2023 har Havets Hus 30 Ă„rs jubileum!

Havets Hus logga 1993 och 2023

Den 4 juni 1993 invigdes Havets Hus av dÄvarande landshövding Kjell A Mattson. DÀrefter har akvariet haft över 2,6 miljoner besök

Det firas under Äret med olika aktiviteter. Lekrummet invigdes i februari och pÄ födelsedagen var det tÄra och teater för bÄde stora och smÄ. De smÄ möttes av FlÀckis och SÀlis som besökte akvariet flera gÄnger under dagen och i Gullmarssalen bjöd Teater Spera och inbjuda forskare pÄ en tÀnkvÀrd förstÀllning om vÄr relation till havet.

Program 4 juni 2023

FlÀckis och sÀlis kom pÄ besök flera gÄnger under dagen och i butiken bjöds pÄ tÄrta och saft

Lennart, FlÀckis, Alma & SÀlis.

kl 11:30 visades bildspel och guidning med en historisk Äterblick pÄ Havets Hus verksamhet.

kl 14:00 i var det förestĂ€llning i Gullmarssalen av Teater Spera och inbjudna forskare under rubriken ”Scenkonst möter vetenskap – i tider av samhörighet hör jag havet inom mig”

Vad hÀnder nÀr scenkonst och vetenskap möts? Kan vi skapa en förestÀllning utifrÄn forskning? Teater Spera har under 2022 och 2023 utvecklat konceptet Scenkonst möter vetenskap. Koncept omfattar förelÀsning, förestÀllning och panelsamtal.

FörestÀllningen tog avstamp frÄn det faktum att havets salter Äterfinns i mÀnniskokroppen och Àr en del av livet, frÄn det att fostret befinner sig i livmodern. Hur pÄverkar havets salter mÀnniskans första minuter och hur Àr det sammanlÀnkat med vÄra sinnen?

Vilken betydelsen har mÀnniskans avtryck pÄ havets existens, nÀr havet Àr jordens lunga


En scenkonstförestÀllning om vÄr relation till havet.

Före förestÀllningen presenterades ett föredrag som anknöt till de Àmnen som förestÀllningen behandlade. FörestÀllning följdes av ett samtal mellan Teater Spera och Susanne Pihl Baden och Fredrik Höök, Susanne Àr professor emerita vid Institutionen för biologi och miljövetenskap vid Göteborgs Universitet pÄ Kristineberg som forskar pÄ ekologiska interaktioner och effekter av mÀnsklig pÄverkan i kustnÀra marina ekosystem. Fredrik Àr professor i nano- och biofysik vid Chalmers tekniska högskola. I sin forskning utvecklar han bioanalytiska sensorer för medicinsk diagnostik och lÀkemedelsutveckling inspirerade av hur kroppens sinnen fungerar. I det hÀr projektet har han gett presentation för Teater Spera frÄn den masterkurs han ger pÄ Chalmers och Göteborgs universitet i biologisk och bioteknisk fysik.

Bakgrund till Havets Hus

Lysekils kommun och Bohuslandstinget beslöt i början av 90-talet att bygga ett marint centrum, Havets Hus, vid Kyrkvik. Avsikten var att Ästadkomma en plats för nöje och för samverkan mellan forskning och nÀringsliv samt för information och utbildning om vÀsterhavets innehÄll och vÀrden. Vid Kyrkvik byggdes akvarium, informationslokaler, kontor för forskare och företag.


I varvskrisens spÄr söktes efter alternativa nÀringar att satsa pÄ för att skapa sysselsÀttning i omrÄdet. TurismnÀringen var dÄ och Àr fortfarande en starkt vÀxande nÀring. Det fanns fÄ akvarium pÄ vÀstkusten och dÄ det fanns en hög marinbiologisk kompetens i Lysekil, vattenkvaliteten Àr mycket god samt att det fanns stort intresse frÄn Lysekils kommun, bestÀmdes att det var i Lysekil som akvariet skulle byggas. DÄvarande Kristinebergs Marina Forskningsstation, Fiskeriverkets havsfiske-laboratorium och Uppsala universitets biologiska station Klubban bedrev alla marinbiologisk forskning i Lysekils kommun. Havets Hus skulle bli lÀnken mellan forskningen och allmÀnheten och sprida kunskapen om livet i havet samtidigt som verksamheten skapade turismgenererade intÀkter och ökad sysselsÀttning.

Uppdraget detsamma idag men verksamheten har utvecklats genom Ă„ren till att numer inte bara berĂ€ttar om livet i havet utan ocksĂ„ om hur detta pĂ„verkas av oss mĂ€nniskor och vad vi kan göra Ă„t det. Sedan 2003 pĂ„gĂ„r bevarandeprojekt för hotade/fredade arter för att ocksĂ„ rent praktiskt göra insatser för havet och dess invĂ„nare. Öppettiderna har ökat frĂ„n delĂ„rsöppet till helĂ„rsöppet, akvariet har byggts ut i omgĂ„ngar, utbudet av aktiviteter blivit fler liksom antalet arter i akvariet. Genom Ă„ren har mĂ„nga ungdomar haft sitt första arbete pĂ„ Havets Hus och tillsammans med praktikanter, sprĂ„k- och arbetstrĂ€nare bidrar de till en vital och rolig arbetsplats. Grunden Ă€r dock trogna Havets Husare som alltid, Ă„r frĂ„n Ă„r, tar han om gĂ€ster, djur och kollegor pĂ„ bĂ€sta sĂ€tt. Havets Hus har genom Ă„ren, tack vare de kunniga medarbetarna i akvariet som alltid och pedagogiskt svarar alla, varit den naturliga kontakten för frĂ„gor om havet. Det Ă€r i mötet med nyfikenheten som verklig kunskap skapas.

Allt detta kommer vi att fira under hela 2023. Med dagsprogram och guidningar, invigning av lekrummet ÅlgrĂ€sĂ€ngen den 11 februari, tĂ„rta den 4 juni och med Ă€nnu hemliga aktiviteter som kommer att slĂ€ppas under Ă„ret. VĂ€lkommen att fira med oss!

ï»ż
↑
Havets Hus i Lysekil