ensv

Historik

Havets Hus – en kĂ€lla till kunskap och nöje

 

Livet började i havet

DĂ„ vĂ„r planet bildades uppstod enorma vattenmassor över stora delar av klotet. Medan kontinenterna utformades rĂ„dde instabila förhĂ„llanden pĂ„ land, medan havet erbjöd en relativt gynnsam miljö dĂ€r liv kunde utvecklas och frodas. Livet pĂ„ jorden anses dĂ€rför ha uppstĂ„tt i grunda marina omrĂ„den för cirka fyra miljarder Ă„r sedan. Än i dag uppvisar den marina miljön en formrikedom som inte har sin motsvarighet i nĂ„got annat ekosystem

 

squid2Kusterna och haven hemvist för mÄnga vÀxt- och djurarter, en del fortfarande okÀnda för mÀnniskan. VÀrldshavens rymder Àr enorma med ett medeldjup pÄ nÀrmare fyra kilometer och vÄr samlade kunskap om havets mÄngfald och funktion Àr fortfarande bristfÀllig.  Vi har större kunskap om mÄnen.

 

Till skillnad frÄn jordens landomrÄden och luftrum har havet fÀrre djurarter men mÄnga grupper finns bara hÀr. Mer Àn tvÄ tredjedelar av jordens yta Àr tÀckt av oceaner och hav, och hela 98 % av allt vatten pÄ jorden Àr saltvatten.

 

PÄ Havets Hus finns hundratals arter frÄn VÀsterhavet

Havet runt den svenska vĂ€stkusten brukar kallas VĂ€sterhavet, och bestĂ„r av Skagerrak och Kattegatt. Om man riktigt hĂ„rdrar det Ă€r Skagerrak det enda av de svenska havsomrĂ„dena som Ă€r ett ”riktigt” hav. Det finns inga fysikaliska hinder för strömmar och vattenomsĂ€ttning, och vattnet i djupet har en salthalt pĂ„ 35 promille, alltsĂ„ detsamma som i Atlanten. VattenomsĂ€ttningen Ă€r god, och vattnet Ă€r syrerikt frĂ„n ytan till botten.

005

Gullmarsfjorden, Àr en 25 kilometer lÄng fjord i mellersta BohuslÀn; med bifjordarna FÀrlevfjorden och SaltkÀllefjorden Àr den omkring 30-35 kilometer. Det Àr Sveriges enda tröskelfjord med ett djup pÄ 40 meter vid mynningen samt 120 meter i djuphÄlan, det skapar speciella förhÄllanden som innebÀr att 120 meters djup i fjorden liknar djuphavsmiljön i norska rÀnnan pÄ 600 meters djup. Bredden Àr 1-3 kilometer. Fjorden utgör Sveriges första marina skyddsomrÄde.

 

 Havets Hus uppstod ur varvskrisen

”Lysekils kommun och Bohuslandstinget beslöt i början av 90-talet att bygga ett marint centrum, Havets Hus, vid Kyrkvik. Avsikten var att Ă„stadkomma en plats för nöje och för samverkan mellan forskning och nĂ€ringsliv samt för information och utbildning om vĂ€sterhavets innehĂ„ll och vĂ€rden. Vid Kyrkvik byggdes akvarium, informationslokaler, kontor för forskare och företag samt inkvartering för gĂ€ster. ”

 

I varvskrisens spÄr söktes efter alternativa nÀringar att satsa pÄ för att skapa sysselsÀttning i omrÄdet. TurismnÀringen var dÄ och Àr fortfarande en starkt vÀxande nÀring. Det fanns inget akvarium alls pÄ vÀstkusten och dÄ det fanns en hög marinbiologisk kompetens i Lysekil, vattenkvaliteten Àr mycket god samt att det fanns stort intresse frÄn Lysekils kommun, bestÀmdes att det var i Lysekil som akvariet skulle byggas. DÄvarande Kristinebergs Marina Forskningsstation, Fiskeriverkets havsfisklaboratorium och Uppsala universitets biologiska station Klubban bedrev alla marinbiologisk forskning i Lysekils kommun. Havets Hus skulle bli lÀnken mellan forskningen och allmÀnheten och sprida kunskapen om livet i havet samtidigt som verksamheten skapade turismgenererade intÀkter och ökad sysselsÀttning.

 

Viktiga Ă„rtal

  • 1993  Havets Hus invigdes
  • 1999  En utbyggnad genomfördes – Exposeum
  • 2005 Bildades Havets Hus i Lysekil aktiebolag
  • 2008 Havets Hus köper byggnader och anlĂ€ggning av Lysekils kommun
  • 2008 Pedagogisk bangolfbana invigs och restaurangen byggs ut
  • 2009 Omfattande renovering av byggnaden som fortsatte under 2010
  • 2012  Barnens rum ÅlgrĂ€sĂ€ngen och klappakvariet Sjögurkan stod klart
  • 2013 Instiftas Havets Hus vetenskapliga inspirationsrĂ„d
ï»żï»ż
↑
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!