ensv

Bläckfisken – Havsmonster och superhjälte

Under 2018 visar Havets Hus utställningen Bläckfisken – Havsmonster och superhjälte. I utställningen, som är utspridd i olika delar av akvariet, ingår bland annat information om bläckfiskars biologi, akvarier med olika levande bläckfiskar, fossiler och modeller av bläckfiskdelar,  filmer, utklädningskläder och frågesport för barn och vuxna i teatern. Teatern är nu även är smyckad med filmaffischer med bläckfiskteman.

I utställningen finns också denna display som Martin förevisar på filmen nedan:

Utställningen har tidigare visats i delvis annan form på Sjöfartsmuseet-Akvariet i Göteborg.

Utställningen är producerad av och visades på Sjöfartsmuseet Akvariet i Göteborg 22 juni 2016 till 2 april 2017.
Modifierad för visning på Havets Hus i Lysekil: Helen Sköld (projektledare), Lennart Davidsson, Roger Jansson, Martin Stjernstedt, Odd Bengtsson.
Projektledare Sjöfartsmuseet: Anders Lyon
Projektgrupp och research: Anders Lyon, Annelie Blom, Annika Jenise, Frida Gebel, Jens UlvĂĄs, Jonathan Jarl, Karl Hellervik, Maria Adervall Berglund, Marie Wettmark och Pernilla Elmten
Narrativ, formgivning: Anders Lyon, Pernilla Elmten
Texter: Maria Adervall Berglund
Översättning: Annika Jenise, Vera Lindroos
Modell av bläckfiskarm, öga och sugkoppar: Megalodon Creations AB
Illustrationer: Åbjörnsson Grafisk Design
Spelet ”The Deep”: Museum of New Zealand Te Papa Tongarewa, bearbetning Jonatan Jarl
Filmer: Björn Källström, Roger Jansson, Martin Stjernstedt
Fossiler och skal: Helen Sköld

Bilden visar en octupus vulgaris som flyttat till Havets Hus från Sjöfartsmuseet akvariet i Göteborg.

Bläckfiskar är speciella på många sätt. De har en fantastisk förmåga att ändra färg och form efter omgivningen vilket gör att de ibland kan vara svåra att upptäcka. De har mycket välutvecklade ögon, faktiskt konstruerade bättre än våra. De har även jetdrift för ljudlös, snabb och effektiv förflyttning i vattnet. I ett av våra akvarier finns en Octopus vulgaris, en stor och åtta-armad bläckfisk som vanligen lever i varmare vatten över hela världen. Den har även hittats i Västerhavet men saknar idag svenskt artnamn. Just denna art är känd för att vara klok och kan bland annat öppna burkar med lock på. Vi har även Sidensepior, Sepia officinalis. Denna art lever vanligtvis på sandbottnar ibland annat Sverige. Den har ett inre skal som man ibland kan hitta på stränder. Bläckfiskarna inne på Havets Hus äter olika sorters kräftdjur med stor aptit, även ur handen!

Närbild av sugkoppar på en octupus vulgaris.


↑
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!