ensv

Hajsläppet 2017

Måndagen den 7 augusti kl 14.00 är det dags för årets hajsläpp. Det är småfläckiga rödhajar som fötts och växt upp på Havets hus och som nu ska ut i havet och förhoppningsvis bidra med mer information om arten i framtiden men också förstärka den fridlysta stammen.

Hajsläppet är en del i Havets Hus arbete för att bevara livet i havet och som också sker genom att vi informerar om olika arter och deras betydelse, den biologiska mångfalden och om hot som finns för havsmiljön.

Läs mer om bevarandeprojektet här

På denna sida kommer ni att kunna följa hajarnas resa från ägg till utsläpp i havet genom olika filmer under våren.

 

Hajparning

Hajar har inre befruktning och parningen kan gå ganska vilt till. Det börjar med att hanen simmar upp mot honan och biter tag i henne. Han drar sedan ner henne till botten där han slingrar sig runt henne. Hajar har två penisar och en av dessa befruktar han honan med. Parningen tar mellan en kvart till en timma. Vanligtvis sker det på eftermiddagen eller kvällen, i alla fall i det stora akvariet inne på Havets Hus.

Här nedan finns en unik film från en hajparning inne på Havets Hus.

 

 brosk-Smaflackig-rodhaj-Scyliorhinus-canicula-bild-Linda-Nyman

Havets Hus och WWF

Havets Hus samarbetar med WWF som ger stöd till åtgärder som vidareutvecklar arbetet med uppfödning och utsättning samt informationsspridning om situationen för världens hajar. Detta samarbete möjliggör för Havets Hus att starta ett forskningsprojekt med avsikt att kartlägga genetiken hos både småfläckig rödhaj och knaggrocka i nordiska vatten. Läs mer om WWF här.


↑