ensv

Friskare hav

Världshaven står inför stora utmaningar både när det gäller nerskräpning, uppvärmning och överfiske. Konsekvenserna är många både för människor och djur men det finns saker som vi kan göra för att det ska bli bättre. Havets Hus arbetar med att öka kunskapen om vad man kan göra genom information i akvariet och genomför också bevarandeprojekt för olika arter.

Läs mer om bevarandeprojekten här.

Exempel på vad man kan göra för att förbättra situationen i havet:
Minska mängden plast i havet genom att återvinna dina sopor och aldrig lämna något skräp någonstans. Undvik engångsplast såsom plastmuggar och plastbestick. Låt inte tappade fiskeredskap vara kvar i havet. Handla mer sällan och välj naturliga material framför syntetiska. Tvätta mer sällan, vädra och torka av istället. Välj produkter utan mikroplaster (undvik polyethylene, polypropylene, polyethylene terephthalate, polymethyl methacrylate och nylon). Verka för att din kommun anlägger gräsplaner istället för konstgräsplaner och kör dubbfria däck.
För att minska uppvärmningen och försurningen av haven kan man välja miljövänliga transportmedel och inte genomför längre resor än nödvändigt. Välj lokala och miljömärkta varor och välj miljömärkt el.
Börja i det lilla eftersom även det har effekt i det stora. Tillsammans kan vi hjälpa oss själva genom att hjälpa haven. Trots allt kommer syret från vartannat andetag som vi andas från havet.

Här nedan finns en fin film om hur man kan börja hemma i badrummet.

Make a Sea Change in the Bathroom from Sea Change Project on Vimeo.

Och här en om vilka förändringar du kan göra i köket.

Make a Sea Change in the Kitchen from Sea Change Project on Vimeo.

Läs här om forskningsprojektet Impact som Havets Hus deltar i.


↑